Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Şampanya içen Osmanlı

Tekne, yelken ve deniz kültürü dergisi Naviga'nın şubat sayısında çok ilginç bir haber var. Tarihçi Turgut Kut, önemli bir belge bulmuş:
Bahriye Sofracılarına Mahsus Talimat.
15
sayfalık bu kitapçığa, II. Albülhamid'in Bahriye Nazırı ve Komutanı Hasan Hüsnü Paşa, 1882'de özel mührünü vurmuş, 1884'te de ' uygulansın' notunu düşmüş.
Kitapta sofracının gemide neler yapacağı ayrıntılı biçimde anlatılıyor.
Belgenin ilginçliği ise şurada: Bugün modern, özenle hazırlanmış bir sofrada neler varsa... Osmanlı savaş gemilerinde de yer alıyor!
Mesela: Rakı, şarap, şampanya ve konyak için farklı kadehler.... Beyaz şarap için yeşil renkli bardak... Kristal sürahiler; çorba, et ya da balık için ayrı ayrı tabaklar...
12 subayın oturacağı bir masaya, hardallığından kayık tabağına tam 345 parçadan oluşan bir yemek takımıyla servis yapılıyor! Bu belge sayesinde Osmanlı subaylarının elma ve armut gibi meyveleri de çatalbıçak kullanarak soyup yediğini de öğreniyoruz.
Zarafete bakar mısınız!
Unutmayın: Söz konusu yemek takımı standart. Yani Osmanlı'nın tüm savaş gemilerinde bulunuyor.
Müthiş değil mi?
'Osmanlı şeriat devletiydi' diyen Kemalistlerin ve Osmanlı özlemi duyan İslamcıların kulakları çınlasın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA