Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Edebiyat emekli mi oluyor?

Bu hafta da cuma yazılarını kültürsanat konularına ayırdık. Gelin biraz hayatedebiyat ilişkisinden söz edelim.
Geçenlerde reklamcı Serdar Erener'in itirazını buraya almıştım: " Neden ünlülere hep en son hangi 'romanı' okuduğu soruluyor da, son okuduğu araştırma, inceleme vb. kitabı sorulmuyor? " Yazdık geçtik ama bu yabana atılacak bir itiraz değildi. Çünkü ünlülere o soruyu yöneltenlerin zihninde şöyle bir varsayım var: " Edebiyat okuyan bir kişi, kendisini ve hayatı daha iyi kavrar. " Bu varsayım belki eskiden geçerliydi. Peki ya şimdi?
Nobel ödüllü, ' Sir' unvanlı, Hint kökenli İngiliz yazar V.S. Naipaul bakın ne diyor: " Günümüzün karmaşık meselelerini anlamakta edebiyat yetersiz kalıyor. " Batılı editörler de bunun farkında. Birçok dergiler artık eskisi gibi öykü yayınlamıyor. Tabii ki ' Da Vinci Şifresi' gibi hala çok satan romanlar var. Ancak sayıları giderek azalıyor.
Esas ilgiyi haberler, gerçekçi yorumlar, değişen gündelik hayatı anlatan araştırmalar çekiyor. Yayıncılar " Edebiyat harici kitapları çok daha rahat pazarlıyoruz " diyor. Neticede, ' Vidanın ve Tornavidanın Doğal Tarihi' ya da ' Sıfır: Tehlikeli Bir Fikrin Biyografisi' gibi bir kitap yazan köşeyi daha rahat dönüyor! Acaba Türkiye'de de benzeri bir durum var mı? Son yıllarda kaç tane ' roman gibi roman' okudunuz? Görkemli anlatılara ne oldu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA