Çok tuhaf bir ülkeyiz: 'Bir yandan kitap okumuyoruz' diye yakınıp duruyoruz... Öte yandan yayınevleri bugüne dek hiç olmadığı miktarda ve çeşitlilikte kitap basıyor... O arada birçok kesim 'kitap' diye adeta inliyor! Bu üç olgu aynı anda Türkiye'nin gerçekleri olarak karşımıza dikilmiş durumda.
Dün evimde yer kalmadığından... Kimi dergi ve kitapları elimden çıkarmaya çalıştığımdan söz ettim ya... Çok sayıda e-posta ve faks aldım. Bunların ortak noktası, özetle, söz konusu kitap ve dergilere talip olmalarıydı.
***
E-postaların ilginçliği ise şuradaydı: İhtiyaçla fırsatçılık bir arada, el ele gidiyordu.
Mesela Ankara Bahçelievler Karakolu'ndan Komiser Berhan Ergenç ihtiyaçları olduğunu belirtiyordu... Aynı şekilde İstanbul Arnavutköy Boğaziçi Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Hasan Kahveci de kitaplara talipti... Maltepe Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi öğretmenlerinden Aysel Şahin kitaba ihtiyaçları olduğunu belirtiyordu... Bir başka mesaj da şöyleydi: "Çalıştığım firmada amatör ruhla kurulmuş bir kütüphanemiz var. Yer kalmayan kitaplarınıza talibim. Daha fazla okumak ve daha fazla okutmak için... Halil Yiğit, Temo Mobilya, Organize Sanayi Bölgesi karşısı, İnegöl-Bursa ..." Ayrıca öğrenci arkadaşlardan da benzeri istekler geldi.
Doğrusu bu talebe çok sevindim. Ama aynı anda 'fırsatçılar' da vardı: Mesela bir arkadaş sadece çizgi romanlarıma talipti! Bir diş doktoru ise muayenehanesi için dergileri istiyordu. Ne yalan söyleyeyim, "Artık bu kadar da bedavacılık olmaz" diye düşündüm! Neyse...
Peki ben ne yapacağım?
Kabul edersiniz ki onca iş güç arasında kitapları paketlemek filan kolay değil. O halde bundan üç beş ay önce yaptığımı tekrarlayacağım. Şöyle:
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile kargo şirketi TNT Ekspres'in işbirliği altıncı yılına girdi. Elden çıkaracağınız kitapları bir araya getirip telefon ediyorsunuz. TNT'nin elemanları verdiğiniz adrese kutularla gelip kitapları alıyor. Hiçbir ücret ödemiyorsunuz. Sonra bu kitaplar bir araya getiriliyor. Uygun olmayanlar eleniyor ve ardından ihtiyacı olan okullara taşınıyor.
Bu organizasyon ve işbirliği sayesinde beş yılda 682 okula 800 binin üstünde kitap dağıtılmış durumda. Ben de geçen yıl üç koli kitap göndermiştim. Kampanya bu yıl da sürüyor. Kitaplar mart ayının sonunda toplanacak.
Sanırım hem kolay, hem de gayet yararlı olduğu için bu kez de aynı yolu tercih edeceğim. Eğer sizin de elinizde böyle kitaplar varsa TNT Ekspres'i arayabilirsiniz.
***
Not: Kitapları göndermek için yapmanız gereken Türkiye'nin her yerinden '444 0 868'e ('çağrı merkezi' olduğu için başına alan kodu koymak gerekmiyor) telefon etmek. Adresinizi verecek, bir de koli için kutuya gerek olup olmadığını belirteceksiniz. O kadar!