Breakthrough Listen araştırma programı tarafından yapılan gözlemlerde Oumuamua'nın asteroit olduğu ve yapay bir şeye rastlanmadığı açıklanmıştı. Güneş Sistemi'mize giriş yaptığından beridir, dikkatleri üstüne çeken gök cismiyle ilgili araştırmalar ve gözlemler devam ediyor. Yeni yayınlanan bir makaleye göre Oumuamua'la alakalı ilginç bir keşif yapıldı.
Oumuamua'nın sırrı çözüldü
ÜZERİNDE KALKAN VAR
Nature Astronomy'de yayınlanan makalede yazanlara bakarsak, yapılan son gözlemler cismin yüzeyinde organik açıdan zengin bir tabaka bulunduğunu gösteriyor. Araştırma raporu, organik kalkanın Oumuamua'nın iç yüzeyindeki buzun, Güneş yakınından geçerken buharlaşmasını engelleyebileceğini de belirtiyor.
Araştırma ekibinden Alan Fitzsimmons yaptığı açıklamada, "Kuyruklu yıldız olmasına dair herhangi bir işaret göremedik. Bununla birlikte dış Güneş Sistemi'ndeki buz içeriğine sahip cisimlere benzeyen tayfa sahip" dedi.
Burada bahsedilen tayf, cisimden gelen ışığın ölçülmesi ve hangi elementlerden meydana geldiğinin görülmesini ifade ediyor. Bu durumda Oumuamua yüzeyinde karbon tabakası varmış gibi görünüyor. Yüzeyde karbon katmanının olması da organik olabileceğini gösterir.
İşte Cassini Uzay Aracı ile çekilen fotoğraflar!
BİLİNMEYENLERLE DOLU
Oumuamua'la alakalı halen cevaplanmamış bir sürü soru var. Nereden geldiğini ve yaşını bilmiyoruz.
Bilim insanları gelecekte Oumuamua gibi daha fazla yıldızlararası cisimleri keşfetmek istiyorlar. Çünkü bu cisimler diğer gezegen sistemlerinin nasıl oluştuğu ve dünya dışı yaşam hakkında bize daha fazla bilgi sunabilir.