İsot, günümüzde Şanlıurfa ilimiz ile bağdaşmıştır ve genellikle yazın en sıcak aylarında yetiştirilmektedir. Ancak ülkemizde genel olarak acı sevilen bir baharattır ve yemeklerle birlikte sıklıkla tüketilir. Lahmacun, çorba çeşitleri, çiğ köfte veya renk vermesi için sulu yemekler en yaygın kullanım çeşitleridir. Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa iyileştirici etkileri olduğu bilinen isot, alkaloit maddeler içermektedir. Demir, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez gibi birçok mineral içeren isot aynı zamanda vitaminler açısından da zengindir. C, K ve A vitaminlerini içermektedir.
İsotun faydaları nelerdir?
- En bilinen özelliğinden biri metabolizma hızlandırıcı etkisidir. İsot zayıflatır mı sorusunun cevabı da burada gizlidir. Metabolizmanın hızlı çalışması vücuttaki yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırıcı bir etki sağlar.
- Acının cilde sağladığı faydaları azımsanmayacak kadar çoktur. Düzenli tüketildiğinde ciltteki yaşlanma belirtileri ile savaşır.
- Gaz ve idrar söktürücü özelliği vardır.
- Vücutta biriken ürik asidin çoğalmasını engeller. Bu sayede vücudun kemik, kas gibi gruplarında oluşabilecek ödemlerin önüne geçer. Kas ve kemik gelişimini destekler. Bu yüzden gelişim çağındaki çocukların da tüketmesi tavsiye edilir.
- Sadece yemeklerle değil yoğurtla birlikte de tüketilmesi tavsiye edilen isot, böylelikle daha faydalı bir hale gelir. Mide asidi gibi sorunları olanlar için, yoğurdun mideyi rahatlatıcı etkisi ile isotun metabolizma çalıştırıcı etkisi birlikte sağlanmış olur. Böylelikle vücuttan yağ atılması kolaylaşır.
- Şeker hastalarının tüketilmesi tavsiye edilen isot, kandaki şeker oranını dengeleyici bir etkiye sahiptir. Kan şekerinin aniden yükselmesini ve düşmesini engeller.
- İsot, kalp ve damar sağlığını korur. Özellikle antioksidan özellikleri sayesinde damar tıkanıklığı, damar sertleşmeleri gibi sorunları önler ve damarları temizler. Böylelikle kalp sağlığınızı da korur. Kardiyovasküler sorunlara karşı riski azaltır.
- Sindirim sistemini düzenler ve sindirimi kolaylaştırır. Bu sayede vücuttan yağ atımı sağlar. Kolesterolün ise düşmesine yardımcı olur.
- Tam bir antikanserdir. Kanserli hücrelerin büyümesini önleyici bir etkisi vardır. Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı bir açıklamaya göre prostat kanserine karşı etkileri ile bilinir.
İsot ile pul biberin farkı nedir?
İsot ile pul biber arasındaki fark çok fazla bilinmemektedir ve genellikle ikisi birbirine karıştırılır. Ancak isot, kurutulma aşamasında güneşin altında daha fazla bekletilir. Kurutma işlemindeki farklılıktan dolayı da rengi siyah olur. İsot, pul biber gibi yakıcı bir acılığa sahip değildir. Kendine has bir tadı vardır. Tüketildiğinde önce tatlı bir aroma verir, daha sonra verdiği acı ise geçicidir.
İsot nasıl kullanılır?
Sulu tencere yemeklerinin hemen hepsine isot katarak yemeğinizin lezzetini arttırabilirsiniz. Aynı zamanda yemeklere kendine has rengini vererek sadece lezzetini değil görüntüsünü de güzelleştirecektir.
Domatesin Faydaları Nelerdir? Domates Neye İyi Gelir, Hangi Hastalıklara Faydası Vardır?
Kebap çeşitleri ile beraber sıklıkla tüketilir. Kebap yapılma aşamasında kullanılabileceği gibi servis aşamasında yemeğin yanında da kullanılabilir.
Zayıflatıcı etkisinden faydalanmak için isot çayı yapabilirsiniz. 1 su bardağı kaynar suya yarım çay kaşığı biberiye, yarım çay kaşığı isot koyarak karıştırın. Demlendiği zaman bu karışımı akşamları için. Mide rahatsızlıklarınız veya hassasiyetiniz varsa çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önerilmektedir.
Çiğ köfte hazırlanırken olmazsa olmaz malzemelerden biri isottur. Dışarıda veya evde yapılan çiğ köftede mutlaka isot kullanılır.
İsotun zararları nelerdir?
- İsotun aşırı tüketilmesinin bir takım zararlara yol açması mümkündür.
- Aşırı tüketilmesi mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Mide asidi, ülser ve reflü gibi hastalıkları tetikleyici olabilir.
İncirin faydaları nelerdir? İncir mideye iyi gelir mi, zayıflatır mı?