İncir özellikle Akdeniz ve Güneybatı Asya bölgelerinde yetişir. Ülkemizde ise Akdeniz ve Ege bölgelerinde sıklıkla görülür. İnsanlık tarihine tüketilmiş olan en eski meyvelerden biridir. Dişi olan ağaçların boyu daha uzundur ve meyveleri de büyük olur. Erkek ağaçların ise daha kısa boyu vardır ve meyveleri de daha azdır. Dişi ağaç türlerinin meyvesi daha lezzetli olmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün 2011 yılındaki araştırmasına göre Dünya'daki incir üretiminde ilk sırada 260 bin ton ile Türkiye yer almaktadır. Ülkemizde en fazla Aydın ilinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
İncirin kalorisi ve besin değeri ne kadar?
İncirin faydaları nelerdir?
Kemik sağlığını korur: İncirin içerisinde kemikleri güçlendirici maddeler vardır. İçerisindeki magnezyum, kalsiyum ve potasyum sayesinde kemikleri kuvvetlendirir. Kemik erimesi gibi rahatsızlıkların riskini azaltır.
Kansızlığı önler: Özellikle kadınlarda yaygın olarak görülen kansızlığın birden çok sebebi olabilmektedir. Demir eksikliklerine bağlı olan kansızlığın önlenmesinde kuru incirin faydaları çoktur. Hemoglobin bileşiği olarak bilinen demiri bolca içeren kuru inciri tüketmeniz kansızlık sorununuzu çözebilir. Büyüme çağındaki çocukların da tüketmesi bu açıdan önemlidir.
Tansiyonu kontrol eder: İncir, yüksek potasyum seviyesine sahiptir ve özellikle hipertansiyon problemi yaşayanların rahatlamasına yardımcı olur.
Bağışıklığı güçlendirir: İncir, içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral içeren bir meyvedir. Besin değerinin bu kadar zengin olması vücudun ihtiyaç duyduğu maddeleri aynı anda karşılamasını sağlar. Bağışıklık, sindirim ve sinir sistemi için çok değerli bir besindir.
Hamilelikte tüketmek gerekli: Anne karnında gelişimini sürdüren bebeğin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamak annenin yediği besinlerle mümkündür. Bu yüzden hamilelikte besin değeri yüksek gıdalarla beslenmekte fayda vardır. Hamilelikte kuru incirin faydaları konusu bu açıdan önemlidir. Anne sütünde bulunan mineraller gibi incir de birçok mineral içermektedir.
İncir yaprağının faydaları nelerdir?
İncir yaprağı tıpkı incirin kendisi gibi birçok hastalığa karşı kullanılmaktadır. İncir şekeri yükseltir mi sorusu çok merak edilir ancak özellikle diyabetin semptomlarını azaltıcı etkisiyle bilinen incir yaprağı kan basıncını da dengeleyici bir özelliğe sahiptir. İncir yapraklarını kurutarak demleme yöntemiyle çayını yapabilirsiniz. Bu çayın vücuttaki glikoz seviyesini düşürücü bir etkisi vardır.
İncir sütünün faydaları nelerdir?
Henüz olgunlaşmayan yeşil renkteki incirin dalından koparılması sonucunda dalı ile yaprağı arasından beyaz bir sıvı akar. Bu sıvıya incir sütü denilmektedir. İncir sütü cilde sürülür mu sorusu en çok merak edilen konulardandır. Eski tarihlerde insanlar bu sütü siğil veya dolama gibi cilt rahatsızlıklarından kurtulmak için kullanmışlardır. Sütün asidik özelliği sayesinde bakterileri azalttığı ve mikropları öldürdüğü bilinmektedir.
Dikenli incirin faydaları nelerdir?
Kuru ve yaş incire kıyasla çok fazla bilinmeyen dikenli incirin faydaları vücut için önemlidir. Yüksek miktarda C vitamini içerir ve antioksidan özelliği ile vücudun yaşlanmasını önler. Yalnızca içten değil dıştan da vücudunuzu besler ve daha sağlıklı, parlak bir cilt sağlar. Tokluk hissi sağladığı için kilo vermek isteyen veya diyet yapanların da sıklıkla tercih ettiği bir besindir.
Kaynatılmış incir suyunun faydaları
İncir kürü olarak bilinen ve yapılan kaynatılmış incir suyunun birçok faydası vardır. Yarım litre suya 6 adet incir ekleyerek kısık ateşte kaynamasını bekleyin ve soğuduğu zaman için. Bu kürü 21 gün boyunca uygulayabilirsiniz. Aç ya da tok karnına günde 3 defa içerek hazırladığınız karışımı tüketebilirsiniz.
Bu kürün sonucunda cilt sağlığınızdaki olumlu etkileri görebilirsiniz. Saçların güçlenmesini ve uzamasını hızlandırır. Vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Peki, incir kürünü kimler kullanamaz? Şeker hastası olanlar, incire alerjisi olanlar ve erken menopoz belirtileri olanların uygulaması incirin zararlarından korunmak açısından tavsiye edilmemektedir.