İşkembe, eski zamanlardan beri tüketilen konsantre bir besin kaynağıdır. İşkembe, yenilebilir hale gelmek için uygun şekilde hazırlanması gereken sert bir ettir. Sert olması sebebiyle uzun süre (ortalama 4-6 saat) pişirmeniz gerekmektedir. Genellikle kaynatma veya haşlanma gibi yöntemleriyle pişirilir. İşkembenin nasıl kolay temizleneceği ve potansiyel faydaları da dahil olmak üzere işkembe hakkında bilmeniz gerekenler detayları ile haberimizde...
İşkembe nasıl temizlenir?
Öncelikle güvenilir bir kasaptan yeni kesilmiş hayvan işkembesi almanız gerekmektedir. İşkembe yeni kesildiği ve taze olduğu için kolay temizlenebilmesi açısından 1 gece buzdolabında bekletmeniz gerekmektedir. İşkembenin içerisindeki pis kısmı kendiliğinden ayrılır. Daha sonra işkembeyi 5-6 kez soğuk suda yıkamanız gerekmektedir. Daha kolay temizleyebilmek için işkembeyi parçalara ayırabilirsiniz. İşkembe temizliğinin birçok değişik yöntemi vardır. İşkembe, karbonat yöntemiyle çok kolay temizlenebilmektedir.
Karbonat ile işkembe temizlemek için gerekli malzemeler:
Karbonat ile işkembe nasıl temizlenir?
Almış olduğunuz işkembenin hangi hayvandan olduğu temizleme açısından önemli değildir. Dana işkembesi de bu yolla kolayca temizlenebilmektedir.
Kaya tuzu ve sirke ile işkembe nasıl temizlenir?
İşkembe kokusu nasıl giderilir?
İşkembe yapmak isteyenler genelde işkembe temizleme ve işkembe kokusundan şikayetçidirler. İşkembe, karbonat ile nasıl kolay temizlenebiliyorsa, elinizdeki ya da evdeki kokuyu da kolayca giderebilir. Bir kaba 4 yemek kaşığı karbonat ve 4 yemek kaşığı su koyup ortamdaki işkembe kokusunu rahatlıkla giderebilirsiniz. Elinizdeki kokuyu gidermek için de elinizi koku gidene kadar kabın içinde bekletebilirsiniz.
Karbonat haricinde elinizdeki ya da evdeki işkembe kokusunu gidermek için süt veya sirkeyi de aynı şekilde kullanabilirsiniz. Sütün yağlı olması kokuyu daha çabuk giderir. Sirke kokusunu sevmeyenler ise en az kokan elma sirkesini tercih edebilir.
Mumbar nasıl temizlenir?
Mumbar, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir dolma çeşididir. Mumbar dolması yapacaklar için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bağırsakların özenle temizlenmesidir. Mumbar temizlemenin en kolay yolu şöyledir:
Mumbar kokusu nasıl giderilir?
Mumbar dolması ya da mumbar yemeği yapmak isteyenler genelde mumbarın temizlenmesi ve mumbar kokusundan şikayetçidirler. Mumbarı temizledikten sonra karbonat ile elinizdeki ya da evdeki kokuyu kolayca giderebilirsiniz. İşkembede olduğu gibi mumbarda da karbonat, süt veya sirke yardımıyla elinizdeki ya da evdeki kokuyu giderebilirsiniz.