İşkembe denildiği zaman ilk olarak akıllara işkembe çorbası geliyor. Ancak işkembe ile yapılan farklı yemek tarifleri de vardır. İşkembe kavurması, işkembe kızartması, nohutlu işkembe yemeği ve salçalı işkembe bunlardan bazılarıdır. Midenin bir bölümü olan şirden ile hazırlanan ve içerisine kıyma doldurulan şirden dolması Adana'nın en meşhur yemeklerindendir. Batman'da ise kuşbaşı, pirinç, nane ve biberler ile yapılan şirden dolması oldukça meşhur bir yemektir. Yalnızca ülkemizde değil, Fransa, Almanya, İspanya, Meksika İskoçya gibi ülkelerin de kendi damak zevklerine göre hazırlayarak tükettikleri bir işkembe kültürü vardır.
İŞKEMBENİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
- İşkembenin 100 gramında yaklaşık 140 kalori bulunmaktadır.
- Küçük bir kase işkembe çorbası yaklaşık olarak 100 gram gelmektedir. Yani küçük porsiyon bir kase işkembe çorbası içtiğinizde 140 kalori almış olursunuz.
- İşkembe lif içeren gıdalardandır.
- Protein oranı yüksektir ve bu özelliğinden dolayı da sıklıkla tercih edilen bir besindir. İşkembe, 100 gramında yaklaşık 15 gram protein içerir.
- Yüksek miktarda kolesterol içerir. Bu açıdan tüketimine dikkat etmekte fayda vardır.
- A ve C vitaminlerini içermektedir.
- Demir ve kalsiyum açısından da zengin bir besindir.
- Selenyum ve çinko içerir.
İŞKEMBENİN FAYDALARI NELERDİR?
- Etin protein içermesinden dolayı doyuruculuk oranı yüksektir. İşkembe ise protein içeren besinler içerisinde en doyurucu olandır. Yemeklerinize işkembe katmanız doyuruculuğu arttıracaktır.
- Vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu amino asitlerin çoğunu içerisinde barındıran işkembe sağlığınızı ve bağışıklığınızı destekleyici bir etki sağlamaktadır.
- Protein, kas gelişimi ve dokuların tamiri açısından vücuttaki en gerekli maddelerden biridir. İşkembe protein ihtiyacınızı karşılayan bir besindir.
- İşkembe, içerisindeki B grubu vitaminler, selenyum ve çinko gibi besinler ile vücuttaki alyuvar üretimini destekler. Sinir sistemini güçlendirir ve vücutta bir antioksidan işlevi sağlar.
- DNA üretiminde ve hücre yenilemede önemli bir rol oynar.
- Antikanserojendir ve kanserden koruyucu etkileri vardır.
- Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile özellikle karaciğer yağlanmasını önler.
- İşkembenin içerdiği vitaminler ve protein bakımından zengin oluşundan dolayı, hamilelik döneminde işkembe çorbasının faydaları vardır ancak tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız. Vücudunuzda bazı virüslere karşı koruyucu özellik yoksa işkembe gibi sakatat cinsi gıdalardan uzak durmanız gerekiyor olabilir. Güvendiğiniz ortamlardan alarak tüketiyor olmanız da önemli bir noktadır.
İŞKEMBENİN ZARARLARI NELERDİR?
- İşkembeyi evinizde yapmıyorsanız ve dışarıda yiyecekseniz dikkat etmeniz bazı durumlar vardır. Özellikle temizliği zor bir gıda olduğu için işkembenin hazırlanma aşamasında bir takım kimyasallar kullanılarak temizlendiği olabiliyor. Bu durum da sağlık açısından bir takım riskler doğurabilir.
- Sakatat türevi besinlerin çoğunda toksin birikimi fazladır. Bu da tüketiminde aşırıya kaçıldığında vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir.
- Kolesterol problemi yaşayanların dikkatli tüketmesinde fayda vardır. İşkembe yüksek oranda kolesterol içeren besinlerden biridir.
- İşkembenin hazırlanışı oldukça zahmetlidir. Çok sert bir dokuya sahip olan işkembe çoğu zaman dışarıdan alındığında bir ön pişirmeden geçirilmiş olur. Pişirilme şartlarını bilmediğiniz bir ortamdan aldıysanız sağlığınız açısından olumsuz etkiler doğabilir.
İŞKEMBENİN KOKUSU NASIL GİDERİLİR?
Zahmetli bir pişirme yöntemi olan işkembenin ağır bir kokusu vardır. Bu yüzden evde yapılması çok tercih edilmez. Ancak bu kokudan kurtulmanın da bazı yöntemleri vardır.
Ellerinizi karbonat ile ovalayabilirsiniz. Karbonatın kokuyu giderici bir etkisi vardır. Ellerinizi karbonatlı bir suyun içerisinde bekleterek de bu kokudan kurtulmanız mümkündür.
Mutfağınıza sinen işkembe kokusu için ise odanın ortasına 1 bardak yağlı süt koyup bekletebilirsiniz. Sütün bu kokuyu ortadan kaldıran bir özelliği vardır.
İsotun faydaları ve zararları nelerdir? İsot Neye İyi Gelir, Faydaları Neler?
Kabak çekirdeğinin faydaları ve zararları nelerdir? Mucize yemiş kabak çekirdeği hangi hastalığa iyi gelir?