Patlıcanın yararı saymakla bitmemektedir. Patlıcan özellikle kemik sağlığını olumlu etkiler. Osteoporoz adı verilen kemik erimesinin önüne geçilmesini sağlar. Aynı zamanda anemi hastalığını içerisindeki bol miktarda demir sayesinde engellemiş olur. Patlıcan ayrıca bazı araştırmalara göre kansere karşı olumlu etki gösterdiği, bilim adamları tarafından ifade edilmiştir. Genel olarak beyin fonksiyonlarına kadar etki etmektedir. Yorgunluk ve stres hissini bile azalttığı söylenmektedir. Patlıcanın diğer sebzelerden ayrılan bir diğer özelliği de içerisinde kolesterol ve doymuş yağların bulunmamasıdır. İşte patlıcanın faydaları nelerdir? Sorusunun detaylı bir şekilde yanıtı…
PATLICANIN FAYDALARI
Patlıcan birçok vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin ve yararlı bir sebzedir. Bunun için patlıcan tüketmek insan vücudu için bulunmaz bir nimettir. Genel olarak patlıcanın faydaları şöyle sıralanabilir:
PATLICANIN ZARARLARI
Patlıcan birçok yararlı maddeyi bünyesinde barındırsa da zararları da saymakla bitmemektedir. Patlıcanın tüketilme biçimleri, tüketilme süreleri ve içerisinde barındırdığı bazı maddeler yüzünden insan vücudunu olumsuz etkiler. Bunlar gene olarak şu şekildedir:
PATLICANIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Patlıcan diğer besinlere nazaran kalorisi düşük bir besindir. Genelde diyet listelerinde kullanılan ve sıklıkla tüketilen bir sebzedir. Patlıcanın 100 gramında 17 kcal kalori bulunmaktadır. Patlıcanın vitaminleri ise A ve C vitaminleridir. Genel olarak A vitamini ve bazı B11 gibi vitaminleri barındırmaktadır. Patlıcanın 100 gramının içerisindeki maddeler ise aşağıdaki gibidir:
PATLICAN ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?
Günümüzde en çok görülen hastalıklardan biri de şeker hastalığıdır. Şeker hastalığı susuzluk hissi, sürekli yorgunluk hali ve sık sık sinirlenme gibi belirtiler sonucunda kanısına varılan bir hastalık çeşididir. Patlıcanın şekeri yükseltip yükseltmeyeceği ise halk arasında merak edilen bir sorudur. Patlıcanın uzmanlar tarafından şekeri yükselttiği kanıtlanmıştır. Bu yüzden şeker hastaları patlıcanı sık sık tüketmemelidirler.