Kabağın birçok farklı tüketilme yöntemi vardır. Bazı insanlar kabağı çiğ olarak tüketmeyi sever ve salatalarda rendeleyerek kullanmayı tercih edebilirler. 'Çiğ kabak yemek zararlı mı' sorusu sıklıkla merak edilir ancak kabağın çiğ olarak tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Hatta besin değerlerinin kaybolmaması için kabağın aşırı pişirilmesi önerilmez ve özellikle buğuda pişirme gibi yöntemler tavsiye edilir. İçerisinde vücut sağlığı için gerekli olan besinlerden demir, magnezyum, sodyum, kalsiyum ve potasyum olan kabak, günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz mineralleri almanızı sağlar. Kavun, karpuz, acur gibi türler ile aynı aileden olan kabak, kabakgiller familyasındandır. Balkabağı, helvacıkabağı, sakızkabağı gibi türleri vardır.
Kabağın kalorisi ve besin değeri
- Kabağın 100 gramında yaklaşık 20 kalori vardır.
- Diyetlerde sıklıkla tercih edilmesinin sebebi bu kadar düşük kalorili olmasıdır. 1 porsiyon kabak tükettiğinizde yaklaşık olarak 30 kalori almış olursunuz.
- Lif açısından zengin bir sebzedir.
- A ve C vitaminlerini içerir.
- Kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum gibi birçok mineral içermektedir.
- Karoten alfa ve karoten beta maddeleri açısından oldukça zengindir.
Kabağın faydaları nelerdir?
- Kabak yağ oranı çok düşük bir sebzedir. Bu özelliği ile kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir.
- Vücudunuzdaki kötü kolesterolü düşürücü bir etkisi vardır. Potasyum ve magnezyum açısından zengin oluşu kardiyovasküler rahatsızlık risklerini önler.
- Kanserli hücreler ile savaşır. Serbest radikallerin çoğalmasını engeller ve kanserli hücre oluşumunun önüne geçer.
- Kemik yapısını güçlendiren kabak, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde omurga yapısını güçlendirir. Yaş ilerledikçe daha sık görülen eklem ağrılarının oluşmasını önler.
- Besin değeri yüksek bir gıda olduğu için immün sistem üzerinde olumlu etkileri vardır. Bağışıklığınızı güçlendirerek enfeksiyon kapmanızı önler. Üst solunum yolları ile ilgili oluşabilecek hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar ve alerjik reaksiyonların belirtilerini azaltır.
- Sağlıksız beslenme veya aşırı yağlı ve kalorili beslenmenin sonucunda vücudunuzda toksin birikir. Kabağın suyunu sıkarak yeşil kabak suyu elde edebilirsiniz. Bu sayede vücuttaki toksinlerden kurtulursunuz ve idrar yollarınızı çalıştırmış olursunuz. Yeşil kabak suyunun içerisine limon, elma, fesleğen gibi farklı tatlar da katarak hem lezzetini hem sağlığını arttırmanız mümkündür.
- Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan katarakt gibi göz rahatsızlıklarını önler. İçerisindeki lutien ile göz sağlığınızı korur.
- Hayvansal gıdalar ile protein almayı tercih etmeyenlerin de sıklıkla tercih ettiği kabak vücudunuzun protein ihtiyacını karşılar. Ayrıca protein içeren besinlerin önemli bir özelliği olan doyurucu olma ve tok tutma gibi özelliklere sahiptir.
- Kabak, beyin sağlığınızı korur ve hafızanızın daha güçlü olmasını sağlar. Beynin daha işlevsel olmasını ve uzun süreli hafızanın güçlenmesine yardımcı olur.
- Hamilelikte kabak yemek uzmanlar tarafından sıklıkla önerilir. Zengin besin değeri ile anne ve bebek için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlar.
- Yüksek miktarda lif içeren kabak bağırsak sorunları yaşayan kişilerin sıklıkla tercih etmesi gereken bir besindir. Hemoroid problemi yaşayanların semptomlarını ve ağrılarını azaltıcı bir etkisi vardır. Kabızlık şikayetlerini de önlemeye yardımcı olur.
Kabak çekirdeğinin faydaları ve zararları nelerdir? Mucize yemiş kabak çekirdeği hangi hastalığa iyi gelir?
Kabağın zararları nelerdir?
- Kabağın aşırı tüketilmedikçe bilinen herhangi bir zararı yoktur.
- Ancak kabağın faydalarını görebilmek için özellikle mevsiminde taze olarak tüketilmesi noktasına dikkat etmek gerekir.
- Ayrıca sağlığınız için etkilerini görebilmek için pişirme yöntemlerine de dikkat etmek gerekir. Aşırı pişirmek tüm besin değerlerini yok etmenize sebep olabilir.
İsotun faydaları ve zararları nelerdir? İsot Neye İyi Gelir, Faydaları Neler?