Ispanak, yaprakları koyu yeşil ve etli, çok çiçekli bir bitkidir. Ülkemizde ve dünyada da birçok yerde yemekleri yapılır ve tüketilir. En bilinen yapılış şekli tencere yemeği olarak hazırlanan türüdür ancak tatlı yapımında da ıspanak kullanılmaktadır. Ispanaklı kek, çok lezzetli ve yeşil rengiyle de görsel olarak şık bir sunuma sahiptir. Son günlerde merak edilen bir diğer konu da ıspanak çiğ yenir mi? sorusudur. Uzmanlar ıspanağın çiğ tüketildiğinde faydasının artacağını belirtiyor. Hem çiğ olarak, hem de pişirerek yemek ve tatlılarınızda kullanabileceğiniz ıspanağı salatalarınıza katarak da yiyebilirsiniz.
Ispanağın kalorisi ve besin değeri
Sindirimi düzenler: Ispanak içeriğindeki 'glikogliserolipitler' sayesinde sindirim sistemini düzenler ve iltihap oluşumundan kaynaklanan hasarlara karşı koruyucu bir rol üstlenir. Ayrıca içerdiği yüksek orandaki lifler sayesinde bağırsak dostudur ve kabızlığı önler.
Kanserden korur: Kanserli hücreler ile savaşan ıspanak, aynı zamanda kanserli hücrelerin büyümesini de önler. Tam bir betakaroten kaynağı olan ıspanak, vücuttaki hücre hasarlarını önler. Ispanak, zararlı hücrelerin oluşmasını da önleyerek cilt ve mide kanserine karşı koruyucu bir etki sağlar.
Kemikleri güçlendirir: Özellikle hayvansal gıda tüketmeyenlerin vücudu için gerekli besinlerin çoğunu karşılayan ıspanak, kemiklerinizi güçlendirecek kalsiyum deposudur. Aynı zamanda kemik mineralizasyonunu sağlayan K vitamini açısından da zengin bir besindir. Özellikle kadınlarda yaşlandıkça görülme sıklığı artan osteoporoz riskine karşı koruyucu bir etki sağlar. İçerdiği fosfor, magnezyum, manganez, bakır gibi mineraller ile kemik sağlığınızı korumaya yardımcı olur.
Toksinlerden arındırır: Yüksek oranda yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler tükettiğiniz zaman vücudunuzda birçok zararlı toksin birikir. Ispanak, vücuttaki bu zararlı toksinlerinin oranını düşürücü bir etkiye sahiptir ve detoks etkisi sağlar.
Kansızlığı önler: Kansızlık, yani aneminin birçok farklı sebepleri olabilir ancak demir eksikliğine bağlı olarak gerçekleşen kansızlıkların önlenmesinde ıspanak tüketilmesi tavsiye edilir. Demir açısından doğada en zengin bitkilerden biri ıspanaktır. Kırmızı etin yerine ıspanak tüketerek tüm demir ihtiyacınızı karşılamanız mümkündür.
Gelişimi destekler: Uzmanlar hamilelik döneminde ıspanak tüketmenin anne karnındaki bebeğin gelişimini olumlu yönde etkileyeceğini belirtmektedir. Ayrıca gelişim çağındaki çocukların da düzenli olarak ıspanak tüketmesi gelişimleri sırasında ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri alabilmeleri açısından önemlidir.
Yaşlanmayı önler: Haşlanmış ıspanak suyunun faydalarından biridir. Ispanak yemeğini tercih etmeyenler suyunu da içerek tüketebilirler. 7 gün boyunca düzenli olarak ıspanak suyu içtiğinizde vücut dokunuz yenilenir. İçerdiği lütein ve zeaksantin ile yaşlanmaya bağlı oluşan hücre yıkımlarını önler.
Ispanağın zararları var mıdır?
İçerdiği bir takım yağ asitlerinden dolayı aşırı tüketildiği zaman vücudunuzdaki enzimleme oranını arttırır ve bu da asitlenmeye sebep olabilir. Aynı şekilde aşırı tüketilmeye bağlı olarak şişkinlik hissi, karın ağrısı gibi etkiler ortaya çıkabilir.
Her besinde olduğu gibi dengeli ve aşırıya kaçmadan tüketmek, ıspanağın zararlarını görmenizin önüne geçecektir. Özellikle gut hastalarının ıspanak tüketimi miktarında kontrollü olmasında fayda vardır.