Ülkemizde yapılan yemeklerde en çok tercih edilen kırmızı et türleri genellikle dana eti ve koyun etidir. Kırmızı et yemekleri yapılırken hayvanın cinsi ve hayvanın hangi bölgesinin ( gerdan, but, karın ) pişirileceği önemli bir konudur. Çünkü etin daha sert veya sinirli, daha yumuşak veya kemikli oluşuna bağlı olarak pişirme teknikleri farklılık göstermektedir. Demir, çinko ve protein açısından oldukça zengin olan kırmızı etin kansızlık, anemi gibi sağlık sorunları yaşayanların tüketmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Kırmızı et, çoğu hastalığa karşı koruyucu etkilere sahip olmasıyla da bilinir. Ancak kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalara uyulmamasının faydadan çok zarara sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır.
Mutfaklarda sıklıkla tüketilen kırmızı et yalnızca lezzetinden değil, faydaları açısından da tercih edilmektedir. Peki, bu faydalar nelerdir?
Gelişimi destekler: Kırmızı eti özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi gerekmektedir. B6, B12 gibi vitaminlerin kaynağı olan kırmızı et gelişimi destekler ve gelişim çağındaki bireylerin günlük protein ihtiyacını karşılar.
Protein kaynağıdır: Günlük olarak alınması gereken protein miktarını karşılamada kırmızı etin yeri önemlidir. Yetişkin bir erkeğin günde 55 gr, kadınlarda ise yaklaşık 45 gr kadar günlük protein ihtiyacı vardır. Bu miktar kişiye ve kiloya göre değişiklik gösterebilir. Bu protein ihtiyacı hayvansal gıdaların %75'inden, bitkisel gıdaların ise %50'sinden karşılanabilir.
Kas yapısını güçlendirir: Kırmızı etin içeriğindeki protein grupları vücuttaki kas gruplarının güçlenmesine katkı sağlar. Bu yüzden kırmızı et sporcular tarafından tercih edilen bir hayvansal gıdadır.
Kansızlığı giderir: Uzmanlar kansızlığın temelinde birçok farklı neden yatabileceğini belirtir. Ancak kansızlığa karşı vücudu korumak için besinlerden alınması gereken bazı vitamin ve mineraller vardır. Kırmızı et içeriğindeki yüksek demir sayesinde kansızlığa karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
Beyin sağlığını korur: Kırmızı et, 'kreatin' açısından zengin bir gıdadır. Bu da beyin sağlığı için gerekli bir maddedir. Aynı zamanda içerdiği B6 ve B12 vitaminleri sayesinde hafızayı kuvvetlendirir. Düzenli et tüketerek daha güçlü bir hafızaya sahip olabilirsiniz.
Haşlama etin faydaları
Günümüzde hangi pişirme tekniği ile daha sağlıklı gıdalar elde edebileceğimize dair birçok seçenek vardır. En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri ise haşlamadır. Özellikle hastalıklara karşı, bağırsak sağlığını düzenleyici etkilerinden ötürü haşlama et tüketilmesi tavsiye edilir.
Eti ile kemiği birlikte kaynatarak daha da sağlıklı bir besin elde etmeniz mümkündür. Böylelikle haşlama etinizi ayrı suyunu ayrı tüketebilirsiniz. Haşlama et veya kemik suyu tüketmek enfeksiyonlara karşı sizi korur, iltihapları azaltır ve eklem ağrılarını önler, sindirimi kolaylaştırır ve vücut üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.
Kırmızı etin cilde faydaları
Kırmızı etin tüm faydalarının yanı sıra güzelliğiniz üzerinde de etkisi vardır. Özellikle sağlıklı saçlar ve aydınlık bir cilt için kırmızı et tüketilmesi tavsiye edilir.
Kırmızı etin içerisindeki A, D, B6 ve B12 gibi vitaminler cilt sağlığı içinde oldukça gerekli ve önemli vitaminlerdir. Çünkü bu vitaminlerin hücre yenileyici özellikleri vardır ve bu sayede cilde genç ve aydınlık bir görünüm kazandırır.
Etin zararları
Kırmızı etin tüketiminde bazı hususlara dikkat etmek gereklidir. Aksi halde kırmızı et vücudunuz için bir takım zararlara sebep olabilir.