Alıçın faydaları oldukça fazladır ve genel olarak ilaçlarda kullanılır. Alıç meyvesi kullanımı dünya genelinde nadir olduğu için insanlar Alıç meyvesi nasıl kullanılır sorusunun yanıtını yoğun olarak araştırmaktadır. Alıç yemek, mide rahatsızlıklarının çoğuna iyi gelmektedir ve hamilelikte alıç yemek birçok uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Peki, alıçın faydaları nelerdir? Haberimizde, alıçın faydaları ile ilgili bilmeniz gerekenler ve hangi hastalığa iyi geldiği ile ilgili bilgiler yer almaktadır.
ALIÇ FAYDALARI: ALICIN FAYDALARI NELERDİR, NASIL YENİLİR?
Alıç bir tür bitkidir. Alıcın faydaları bitkinin tamamına yayılmıştır ve yapraklarının faydaları, meyveleri ve çiçeklerinin faydaları farklıdır. Üç kısmı da ilaç yapmak için kullanılır. Alıç, kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Kalp yetmezliği, göğüs ağrısı ve düzensiz kalp atışı gibi sorunlar için de kan damarlarında kullanılır. Ayrıca düşük tansiyon ve yüksek tansiyon, "arterlerin sertleşmesi" (ateroskleroz) ve yüksek kolesterolü tedavi etmek için kullanılır. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, alıçın konjestif kalp yetmezliğinin tedavisinde etkili olabileceğini düşündürmektedir, ancak onlar için etkili olup olmadığını bilmek için kalple ilgili diğer kullanımlar hakkında yeterli araştırma yapılmamıştır. Hazımsızlık, ishal ve mide ağrısı gibi sindirim sistemi sorunlarında da alıç kullanımı tavsiye edilmektedir. Ayrıca sakinleştirici olarak kaygıyı azaltmak, idrar çıkışını arttırmak ve adet problemleri için kullanılır. Alıç ayrıca tenya ve diğer bağırsak enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Bazı insanlar kaynar, yaralar ve ülserler için cilde alıç uygular. Bilinen alıç faydaları arasında kaşıntıya iyi gelmesi de vardır. Şekerlenmiş meyve dilimleri, reçel, jöle yapımında alıç kullanılmaktadır.
ALIÇIN ZARARLARI
Alıç almadan önce, herhangi bir ilaç alırsanız doktorunuzla konuşun. Birçok reçeteli ilaç ile büyük etkileşimleri vardır ve alıç farklı alerjilere ya da rahatsızlıklara neden olabilir.
ALIÇ YAPRAĞI VE ÇİÇEĞİNİN KULLANILDIĞI HASTALIKLAR: ALIÇ MEYVESİ NASIL KULLANILIR?
Alıç, kalp kasılmaları esnasında kalpten pompalanan kan miktarını iyileştirmeye, kan damarlarını genişletmeye ve sinirlerden gelen sinyallerin iletimini artırmaya yardımcı olmaktadır. Geçmiş yıllarda yapılan bir araştırmaya göre, alıçın ayrıca kan basıncını düşürücü aktiviteye sahip olduğu bilinmektedir.
Kalpten daha uzaktaki kan damarlarının gevşemesine neden olduğu ortaya çıkmıştır. Bu etkinin alıçtaki proantosiyanidin adı verilen bir bileşene bağlı olduğu bilinmektedir. Araştırmalar, alıçın kolesterolü, düşük yoğunluklu lipoproteini ve trigliseritleri (kandaki yağlar) düşürebileceğini düşündürmektedir. Karaciğer ve aortta (vücutta kalbin yakınında bulunan en büyük arter) yağ birikimini azalttığı görülmektedir. Alıç meyve özütü, safra atılımını artırarak, kolesterol oluşumunu azaltarak ve LDL'ler için reseptörleri artırarak kolesterolü düşürebilir. Ayrıca antioksidan aktiviteye sahip gibi görünüyor.
ALIÇ SİRKESİ FAYDALARI
Geleneksel olarak sadece Bolu'da (Türkiye'de) üretilen alıç sirkesinin, halk tarafından soğuk algınlığı, grip ve kardiyovasküler hastalıklar gibi bazı hastalıkları iyileştirdiğine inanılmaktadır. Bununla birlikte, alıç sirkesinin sağlık üzerindeki etkisi hakkında çok sınırlı miktarda bilgi mevcuttur.
HAMİLELİKTE ALIÇ YEMEK
Alıç meyvesinin hamilelik ve emzirme döneminde güvenli olduğuna inanılmaktadır, ancak insan üzerinde bilimsel deneme yapılmamıştır. Meyve geleneksel olarak reçel haline getirilir ve hamilelik esnasında da böyle tüketilmesi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.