Eğriliğin derecesi birbirinden farklı olduğu için hastalar için ideal bir tedavi yöntemi planlanır. Genellikle başlangıçta skolyoz vakası hafif seyreder ancak bazı omurga deformiteleri çocuğun büyümesi ile birlikte daha şiddetli olmaya devam edebilir. Skolyoz belirtilerinden şüphelenen kişiler en kısa sürede doktoruna başvurmalıdırlar. Hepimizin bildiği gibi erken teşhis çok önemlidir ve hastalığın ilerlememesi adına hayat kurtarıcıdır. Peki, omurga eğriliği nedir? Omurga eğriliği nasıl tanımlanır? Omurga eğriliğine hangi bölüm bakar? İşte detaylar…
OMURGA EĞRİLİĞİ NEDİR?
İnsan vücudunda omurgaya bakıldığında bel bölgesinde düzlük ancak göğüs bölgesinde hafif bir kıvrım olduğu seyredilir. Normal olan bu görüntüdür fakat omurgaya önden ve arkadan bakıldığında düz, kıvrımsız bir görünümde olması gerekir. Bu şekilde baktığınızda eğrilik söz konusu ise bu skolyoz hastalığından kaynaklanıyor olabilir.
Bazı durumlarda, skolyozdan kaynaklanan omurga haricinde, göğüs kafesi, kalça, kürek kemikleri gibi bölgelerde kaymalar görülebilir ve sonuç olarak görüntü bozuklukları ortaya çıkabilir. Gelişim çağındaki çocukların görünümünde meydana gelen değişiklikler genellikle ebevynler tarafından fark edilir. Anne ve babalar çocuklarında omuz asimetrisinde uyumsuzluk ve sırtta oluşan kabarıklığı gördüğünde telaşa kapılabilirler. Ancak bunun net tanısını koymak için acilen doktora başvurulması gerekir.
SKOLYOZUN SIKLIK DERECESİ
Skolyoz %2 %4 oranında karşımıza çıkan bir tablodur. Genellikle büyük çoğunluğunun eğrilik derecesi hafif boyutlardadır. Kız çocuklarında daha yaygın görülür ve ilerleme hızı da erkeklere göre daha fazladır.
Erken dönemde hafif seyreden skolyoz belirtileri, çocuklarda genellikle okul taramalarında ya da çeşitli sebeplerden dolayı röntgen çekildiklerinde ortaya çıkabilir. Omurga eğriliği sorunu yaşayan kişilerde genellikle %10'unda skolyoz tedavisi için ciddi tedavi bir planı oluşturulabilir.
SKOLYOZ BELİRTİLERİ
Skolyoz genellikle sırt ağrılarına neden olur. Başlangıçta kendini gizleyebilen skolyoz belirtileri gelecekte çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. İşte skolyoz hastalığının belirtileri şunlardır:
OMURGA EĞRİLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR? HANGİ BÖLÜM BAKAR?
Skolyoz tedavisi ve omurga eğriliği için hastanede gitmeniz gereken bölüm Ortopedi ve Travmatoloji bölümleridir. Tedavinin nasıl olacağı ve ne şekilde ilerleyeceği, hastaların en çok merak ettiği sorular arasında yer alır. Bunun için doktorunuzun skolyoz derecesini tespit etmesi ve hastalığın boyutuna göre tedaviye başlaması doğru olacaktır. Hastalığın ne kadar ilerlediğini görmek için röntgen filmi çekilir.
Skolyoz tedavisinde korse uygulamaları, özel rehabilitasyon uygulamaları ve bazen de cerrahi yöntemlere varan bir tedavi yöntemi sunulur. 20 derece altındaki eğriliklerde, korse ya da cerrahi işlemlere gerek kalmadan gövdeyi güçlendirici bazı egzersizler verilir. Sırt bölgesinde 40 derece, bel bölgesinde 30 dereceye kadar eğrilikler bulunan hastalara kişiye özel korseler verilir. Sırt bölgesinde 40 derece üzeri, bel bölgesinde ise 30 derece ve üzeri ya da hızlı bir şekilde ilerleyen skolyozlara ameliyat gerekebilir. Ancak cerrahi tedavi yöntemi için çocuğun kemik büyümesinin sona ermiş olması gerekebilir.