Omurga eğriliği doğuştan oluşabileceği gibi çocuğun büyümesi, yaralanması, önceki omurga ameliyatının bir sonucu ya da ilerleyen yaşla birlikte gelişebilir. Omurga eğriliğinin tedavisinde 3 farklı tedavi seçeneği bulunur. Öyleyse omurga eğriliği nedir, kimlerde görülürİşte merak ettiğiniz tüm detaylar...
OMURGA EĞRİLİĞİ NEDİR?
Bağlarla birbirine bağlanan omurga, omur ismi verilen 33 hareketli kemikten oluşan bir sütundur. Burada kemikler omurgaya esneklik sağlamakla görevlidirler. Baş ve bacaklar arasında bulunan omurga, kemiklerin birbirine bağ dokusu, disk ve eklem dokularıyla bağlanan bir yapıya sahiptir. Önden bakıldığında omurga düzdür, ancak yandan bakıldığında 3 eğrisi bulunur ve ''S'' şeklini alarak fizyolojik bir kıvrıma sahiptir.
Fizyolojik kıvrımlar şu şekilde ifade edilir:
SKOLYOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bazı durumlarda skolyoz hastada gizli bir şekilde gelişebilir ve bu durumda kişinin fark etmesi de zor olabilir. Başlangıçta abartılacak bir durum gibi gözükmediğinden, birçok hasta o an için tedaviye ihtiyaç olmadığını düşünebilir. Genellikle hastada bel bölgesinde ağrı ve güçsüzlük meydana geldiğinde kişiler doktora başvurabilirler. Bazı durumlarda vücutta bir takım değişiklikler meydana gelebilir; bir omuzun diğer omuza göre daha yüksekte olması, bel kıvrımında, göğüs hizasında ve gövdede uyumsuz bir görünüm ortaya çıkabilir.
OMURGA EĞRİLİĞİ NEDEN OLUR?
Omurga eğriliğinin nedeni tam olarak bilinmese de, skolyozun neden olduğu yapısal bozukluklar ele alındığında sinir ve kas hastalıkları, travma, metabolik rahatsızlıklar, enfeksiyonlar, duruş bozuklukları hatta bacak boyunun birbirinden farklı olduğu durumlarda skolyaza neden olabilir. Ayrıca yaşlandıkça kemikler doğal yaşlanma sürecinin bir parçası olan bazı deformiteye maruz kalabilirler. Eklemler hasar görmeye başladığında artrit ortaya çıkabilir ve omurga yana doğru kayabilir. Dejenerasyona neden olabilecek diğer faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
SKOLYOZ TEDAVİSİ
Skolyoz tedavisi eğriliğin boyutuna göre değil semptomların ciddiyetine göre belirlenir. İlk olarak cerrahi olmayan fizik tedavi yöntemi denenir. Ağrılar, eklemlerin iltihabından kaynaklanıyorsa, tedavi eklem tedavisini içerir. Şiddetli eğrilik durumunda cerrahi operasyon gerekebilir. Nörolojik bozukluk gibi ciddi nedenlerden kaynaklanan bir durum olmadığı sürece ameliyat düşünülmeden 36 ay konservatif bakım yöntemi düşünülebilir.
Bu durum genellikle %20'nin altında skolyoz riski taşıyanlar için geçerlidir. Kasların güçlenmesi için yüzme, pilates gibi bazı egzersizler önerilebilir. %30 ve üzeri skolyozları durdurmak için korse tedavisi önerilebilir ancak skolyozun daha da arttığı durumlarda tedavi seçeneği ameliyatı içerebilir.
Tedavide skolyozun lokalizasyonu, eğrilin ne derece büyüdüğü ve ilerleme potansiyeli göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca kişilerin fiziksel görünümü etkileyen sosyal nedenlerde dikkate alınarak tedavi seçeneği tercih edilmelidir.
SKOLYOZ AMELİYATI
Korse ve egzersiz tedavisi skolyoz tedavisinde kullanılan yöntemlerdir. Ancak omurga eğriliğinin giderek ilerlemesi durumunda cerrahi operasyon gerekebilir. Genellikle 4045 derece üzerindeki eğriliklerde planlanır. Akciğer gelişimini tamamlamış olan ergen ve yetişkinlerde düzeltme ve dondurma ameliyatları uygulanabilir. Bu sayede hastanın başı, omuzları ve gövdesi pelvis üzerinde normal bir omurga görünümü alabilecek şekilde, başarılı bir operasyondan geçilmesi amaçlanır.