3 yaşından küçük çocuklarda tam mesane kontrolüne sahip olmamak normaldir. Çocuklar büyüdükçe mesanelerini daha iyi kontrol edebilir hale gelirler. Mesanesini kontrol edecek kadar büyük bir çocukta meydana geldiğinde alt ıslatma, enürezis olarak adlandırılır. Peki, alt ıslatma için hangi doktor/bölüme gidilir? Bilinmesi gerekenler haberimizde…
ALT ISLATMA (ENÜREZİS) NEDİR?
Alt ıslatma yani enürezis, "idrarı boşaltmak " anlamına gelen Yunanca bir kelimeden (enourein) türetilmiştir . İstemsiz idrara çıkma eylemini ifade eder ve gündüz veya gece meydana gelebilir (ancak bu terim bazen yalnızca geceleri oluşan yatak ıslatma ile sınırlandırılır.). Enürezis, birincil ve ikincil formlara ayrılabilir. Birincil enürezis, hastanın hiç kuru olmaması olarak tanımlanır; sekonder enürezis ise, hastanın bir süre kuru kaldıktan sonra tekrar ıslanmaya başlaması olarak tanımlanır.
ÜRİNER SİSTEM NASIL ÇALIŞIR?
İdrar vücudunuzdan atılan sıvı atıktır. Böbrekler kanınızı temizlediğinde idrar oluşur. "İdrar yolu" vücudunuzda idrarı yapan, depolayan ve çıkaran organları içerir. Normalde, böbrekler bir yetişkinde her gün yaklaşık 1,5 ila 2 litre idrar yapar; çocuklarda daha az. İdrar, böbreklerden mesaneye üreterler (bunlara katılan tüpler) yoluyla geçer. Mesane, idrarı saklama ve salma görevine sahiptir. Mesanenin kas boynu idrarı depolamak için kapalı kalır. Üretra, idrarı mesaneden vücut dışına taşıyan tüptür. Bu bölge sfinkter kasları ile kapalı tutulur.
Beyin, idrarın ne zaman serbest bırakılacağını kontrol etmek için mesane ile birlikte çalışır. İdrarı boşaltmaya hazır olduğunuzda, beyin mesaneye bir sinyal gönderir. Sonra mesane kasları kasılır. Bu, idrarı üretradan mesaneden dışarı iter. Sfinkter kasları açılır ve idrar vücuttan dışarı atılır.
İlk başta, bebekler basit bir refleksle kontrolsüz bir şekilde idrar salgılar. Bebekler büyüdükçe, mesanelerinin boşaltılma şekli üzerinde kontrol sahibi olmalarına izin veren bazı şeyler geliştirir. Bunlar:
Çocuğun normal gelişim içinde idrarını gece ve gündüz kontrol edeceği biyolojik olgunluğa erişmesi gereken 5 yaşından sonra tekrarlayıcı olarak istem dışı alt ıslatmasına enürezis denir. Daha çok geceleri görülür. Çocuk, 5 yaşından sonra üç ay içerisinde haftada iki kez altını ıslatıyorsa bu durum alt ıslatma problemi olarak kabul edilir.
ALT ISLATMANIN NEDENLERİ
Alt ıslatma farklı sebeplerle ortaya çıkar. Bu nedenler; Genetik, fizyolojik ve psikolojiktir.
ALT ISLATMA İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?
Altını ıslatma, genellikle tedavi sonucunda giderilebilen bir problemdir. Alt ıslatma sorunun çözümÜ için öncelikle nedeninin tespit edilmesi gerekir. Fizyolojik nedenler için gidilmesi gereken bölüm çocuk ürolojisi iken psikolojik sorunlarda psikolog ve psikiyatrlar tercih edilmelidir.