Çocuklarda alt ıslatmanın fiziksel ve psikolojik olmak üzere iki farklı boyutu vardır. Böbrek rahatsızlıkları, mesane darlığı, idrar kesesi kaslarındaki zayıflık, idrar yolu enfeksiyonları, hormonal dengesizlikler, şeker hastalığı, insülin direnci ile bağlantılı problemler, kullanılan idrar söktürücü ilaçlar ve aşırı su içme fiziksel belirtilerdir.
Psikolojik etken olarak ise anne ve babanın hatalı tuvalet eğitimi vermesi alt ıslatan çocuk için ilk neden olarak kabul edilebilir. Ayrıca kardeş kıskançlığı, aile içi şiddet de diğer sebepler olarak gösterilebilir. Peki, altını ıslatma nedir? Altını ıslatan çocuk nasıl tedavi edilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...
ALT ISLATMA (ENÜZİRİS) NEDİR?
Enürezis olarak adlandırılan alt ıslatma yaşı 5'i geçen çocukların uykuda yatağı ıslatmasıdır. Bazen çocuk gündüz de kıyafetlerini ıslatabilir. Durum sinir bozucu olsa da sabırlı olmak ve bunun çocuğunuzun hatası olmadığını unutmamak önemlidir. Bu durum farklı nedenler sonucu da oluşabilmekle birlikte genellikle mesane gelişimindeki problemden kaynaklanmaktadır.
ALT ISLATMA NEDENLERİ
Enürezis gelişiminde birçok faktör rol oynayabilir. Genetik faktörlerin yanı sıra, hormonlar, uyanma bozuklukları ve mesane sorunları alt ıslatmada en önemli nedenler olarak sayılabilir. Alt ıslatmaya neden olan bazı hastalıklar şunlardır:
ALTINI ISLATAN ÇOCUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hafif alt ıslatma vakaları için tedaviye gerek olmayabilir, çünkü bu duruma sahip çoğu çocuk bunu aşar. Her yıl vakaların %15'i kendiliğinden düzelir. Genellikle genç yaşa eriştiklerinde bu durum ortadan kalkabilir. Çocuk ve ailenin tedavinin aktif bir parçası olması çok önemlidir. 5 yaşından önce tedaviye başlanmaz.
Özellikle uyanma sorunu olan çocuklarda alarm tedavisi çok etkilidir. Çocuk idrar damlattığında alarm çalarak çocuğun uyanmasını sağlar. Ancak, çok derin uyuyan çocuklar, alarmı duymazlarsa, onları uyandırmak için bir ebeveynin veya başka bir aile üyesine güvenmek zorunda kalabilir. Bu tedavinin başarı şansı %65-75 oranındadır. Çocuğun uyanma alışkanlığı kazanmasında yardımcı olur. En az 6-8 hafta uygulanmalıdır.
Yatak ıslatan çocuklarda dilde eriyebilen ve yan etkisi düşük olan ilaçların kullanılması tedavide çok etkilidir ve bu sorunun çözümünde yüksek başarı sağlanması mümkündür.
Alt ıslatma sorunu çocukta psikolojik sorunlardan kaynaklanıyorsa psikoterapi oldukça yararlıdır.
Yukarıda sayılan tedavi yöntemlerinden sonuç alınamaması durumunda eğer sorun düzelmiyorsa idrar torbasında bazı basınç çalışmaları yapılması (ürodinami) gerekebilir. Bu yöntem sonucunda sorun belirlenirse cerrahi yöntemlere başvurulabilir.