Ebegümecigiller familyasına ait olan bir bitki türü ebegümeci görünüşü ile herkesi kendine hayran bıraktıran güzel bir çiçektir. Her rengi bulunmaktadır. Beyaz, mor, pembe, kırmızı gibi renkleri vardır. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 155 tane türü olduğu bilinmektedir. İçlerinde en faydalısının mor renkli olanı olduğu bilinmektedir. Kendiliğinden oluşan bu rengarenk sevimli bitkilerin en çok kullanılanı kurutulmuş olarak tüketimidir. Ebegümecinin faydaları ve zararları, kalorisi ve besin değeri nedir? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Ebegümeci nasıl tüketilir, kurutulur, hamilelikte zararı var mı? İşte detaylar.
EBEGÜMECİNİN FAYDALARI
•Şifa deposu olan bu bitkinin faydaları saymakla bitmez. Bunlardan ilki İçeriğinde bulunulan malvin ve malvidin maddeleri sayesinde diş etleri için plak önleyici ve ağızdaki bakterilere karşı koruyucudur.
•Ebegümecinin bir diğer faydası ise taze yaprakları ile hazırlanan lapası çıban ve vücutta çıkan çeşitli yaraları iyileştirmede ve ağrısını dindirmede kullanılır.
•Akciğerlerde balgam toplanmasını önler.
•Öksürük ve bronşitte, ses kısıklıkları olan kişileri bu konularda yardımcı olur.
•Bu şifa kaynağı olan bu bitki, ayaklarda oluşan şişkinlerde, kırık ve çıkıklar sonucu oluşan şişlikleri önler.
•Gözlerde meydana gelen kurulukları, ebegümeci bitkisinin çayı ile pansuman yaparsanız bu sorununuza iyi gelir.
EBEGÜMECİNİN ZARARLARI
•Bu şifa kaynağı olan bitkinin faydaları olduğu gibi zararları da bulunmaktadır. Bunlardan ilki öncelikle hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların doktorlarına danışmadan kullanmaları tavsiye edilmiyor.
•Ayrıca kronik ve ciddi bir sağlık sorunu bulunan kişilerin doktorlarına mutlaka danışması gerekiyor.
•Bir diğer zararları ise, ölçülü kullanmak aşırıya kaçmadan düzenli bir şekilde tüketmek. Aşırıya kaçıldığı zaman alerjik reaksiyonlar gösterebilir.
EBEGÜMECİNİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
Şifa deposu olan bu mucizevi besinin kalorisi; 100 gramı 25 kcal olarak bilinmektedir. Besin değeri; %15 yağ, %47 karbonhidrat, %38 protein içermektedir.
EBEGÜMECİ NASIL TÜKETİLİR?
Ebegümeci bitkisinin tüketiminin çok farklı alanları bulunmaktadır. Mutfaklarda ve sağlık alanında kullanımı yaygındır. Ebegümecinin yapraklarını tıpkı ıspanak gibi kavurabilirsiniz. Daha sonra hamur işlerine katabilir, et yemeklerinde ya da çorbalara katarak lezzetli yemekler elde edebilirsiniz. Birde yaprak ve çiçekleriyle zeytinyağlı yemekler hazırlayabilirsiniz. Veya sadece kavurarak da tüketimini yapabilirsiniz. Bir diğer tüketim alanı ise en çok kullanılan tüketim alanlarından birisidir. Ebegümecinin yapraklarını kurutarak çayını yapabilirsiniz. Ebegümeci çayı için, 1 su bardağı kaynatın daha sonra içine 1 tutam kurutulmuş ebegümeci çiçeği atarak çayını demleyebilirsiniz.
EBEGÜMECİ NASIL KURUTULUR?
Ebegümeci bitkisini genelde çayı yapılarak tüketilmektedir. Bunun içinde ilk yapraklarının kurutulması gerekiyor. Ebegümeci, genel olarak yaz sonu-sonbahar başlarında toplanır ve güneşte kurutulur. Hem çiçekleri hem de yaprakları kurutulabilir.
EBEGÜMECİ HAMİLELİKTE ZARARLI MI?
Şifa kaynağı olan bu renkli bitkilerin faydaları çokça bulunmaktadır. Fakat bazı zararları da mevcuttur. Bu bitki türleri genellikle adet görmeyi kolaylaştırmalarıyla bilinmektedirler. Bu özelliğinden dolayı hamilelikte döneminde bulunan anne adaylarının bu bitkiyi tüketmemeleri gerekiyor. Ayrıca birde tüketmemeleri gereken bazı bitkilerde bulunmaktadır. Bunlar; yarpuz Akdiken, Cezayir menekşesi, ökseotu, civanperçemi, çarkıfelek, kekik, mazı, meyankökü, pelin otu, ravent (ışgın), sinameki ve gibi bu tür bitkileri de hamilelik döneminde, anne adaylarının tüketmemeleri önerilmektedir.