Erik çok çeşitli bir meyve olmasının yanı sıra dünyanın çoğu iklim koşullarına adapte olabilmiştir. Anavatanı Anadolu toprakları diyebileceğimiz eriğin ülkemizde yaklaşık 200 farklı çeşidi yetişmektedir. Olgunluk zamanlarına, renklerine, tatlı veya ekşi oluşlarına göre erikleri birbirinden ayıran birçok farklı özellikleri vardır. Erik ağaçları ülkemizin dört bir yanında vardır ve çok çeşitli toprak tiplerinde bile yetişebilmektedir. Önemli olan sadece toprağın besin ve mineral bakımından zengin olması, sıcaklığı, toprağın yeteri kadar nemli ve humuslu olmasıdır. Eriğin bizim topraklarımızda bu kadar yaygın yetiştiriliyor olması sayesinde sadece meyve olarak değil reçel, hoşaf ve pestil yapılarak tüketimi de oldukça yaygındır.
Eriğin kalorisi ve besin değeri
Hücre yenileyici: Eriğin en bilinen faydalarından biridir. İçeriğinde B vitaminleri sayesinde hücre yenileyici özelliği vardır. Vücudunuzdaki kırmızı kan hücrelerini arttırıcı etkisi sayesinde kanınınız saflaşmasını ve yenilenmesini sağlar.
Zayıflatıyor: Diyet listelerinde sıklıkla erik meyvesine yer verilir. Diğer meyvelere göre şeker oranı ve buna bağlı olarak da kalori oranı düşüktür. Düşük kalorili bir meyve olması sayesinde zayıflamak isteyenlerin de favori meyvesi haline gelen erik, yağ hücrelerine karşı savaşıyor ve içeriğindeki anti enflamatuar bileşenleri sayesinde zayıflamaya katkı sağlıyor. Ayrıca eriğin içeriğindeki lif sayesinde tokluk hissinin artması sağlanmaktadır. Sürekli acıkan kan şekeri düşük kişilerin ara öğünlerinde erik tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Hastalık önleyici: Eriğin en çok bilinmeyen özelliklerinden biri de hastalıklara karşı savaşıyor olmasıdır. İçeriğindeki lektin molekülleri ile alerjik hastalıklardan, gribal enfeksiyonlardan ve buna benzer virüslerden korunmak amacıyla erik tüketebilirsiniz.
Sindirim düzenleyici: Yalnızca taze meyve olarak değil kurutulmuş haliyle de tüketilen eriğin faydalarından biri de sindirim sistemini düzenleyici etkisidir. Özellikle kuru erik tüketmek sindirim sisteminizi düzenler ve kabızlık gibi sorunlarınızda iyileştirici bir etki sağlar.
Östrojen salgılatıyor: Vücudumuzdaki hemen her şeyin düzenli işleyebilmesi için en etkili olan faktörün hormonlar olduğunu unutmamak gerekir. Özellikle kadınların menopoz dönemlerinde östrojen hormonuna duydukları ihtiyacı her gün erik yiyerek desteklemeleri mümkündür.
Kansızlık giderici: Günümüzde çoğu insanın kan değerlerinin düşüktür ve bunun birçok farklı sebebi olabilmektedir. Ancak beslenme kaynaklı kansızlıklarda yediklerinize dikkat ederek kan değerlerini normal düzeye getirmeniz mümkündür. Eriğin içeriğindeki demir, bakır ve fosfor gibi mineraller sayesinde kansızlık giderici bir etkisi vardır.
Hamilelik dönemi için gerekli: Hamilelik döneminde annenin ve bebeğin sağlığını korumak için yapılması gerekenlerin başında bağışıklık sistemini güçlü tutmak yer alıyor. Eriğin içerdiği antioksidanlar sayesinde hamilelik döneminde bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz. Böylelikle hamilelik döneminde hastalıklara yakalanma risklerini azaltmış olursunuz.
Eriğin bu kadar yaygın kullanımına ve tüketilmesine bağlı olarak bilinen ve etki eden direkt olarak bir zararından bahsedilmemiştir. Ancak uzmanlar erik tüketiminde zarar görmemek için dikkat edilmesi gereken bir takım konular olduğunu belirtmiştir.
Erik tüketirken ilk olarak dikkat etmeniz gereken konu hijyendir. Kabukları ile birlikte tüketildiği için yeteri kadar temiz yıkandığından ve üzerinde tarım ilacı vs. kalmadığından emin olmanız tavsiye edilir.
Özellikle yeşil eriğin aşırı tuzla birlikte tüketilmesi de tansiyon ve böbrek sağlığınız açısından olumsuz etkiler doğurabilir. Aşırı tuzlayarak erik tüketmekten kaçınmak gereklidir.