Enginar ( cynara scolymus ) aslında papatyagiller ailesindendir ve mevsimi geldiğinde mor renkli çiçekler açar. Boyu yaklaşık 50-150 cm arasında değişen otsu bir bitki türüdür. Kuvvetli ve sert bir yapısı vardır. Bu yapısından ötürü diğer sebze yemeklerine göre daha farklı pişirme yöntemleri vardır. Ancak çok lezzetli olduğundan ötürü Türk mutfağında da en sık yapılan zeytinyağlılar arasındadır. Enginar yemekleri yapılırken enginarın cinsine göre yemek çeşidini belirlemekte fayda vardır. Çünkü en iyi enginar yemekleri enginarın cinsine göre uygun pişirme teknikleri tercih edildiği zaman ortaya çıkacaktır. Örneğin, sakız enginarının en lezzetli tüketim şekli kızartması iken Bayrampaşa enginarı ile zeytinyağlı yemekler yapılması tavsiye edilir.
Enginar neye iyi gelir?
Doğanın ürettiği sayısız faydalı nimetlerden biri olan enginarın faydalarından bahsedelim. Öncelikle enginarın dış yapraklarını yemeğin yapılması için kesilip atılması doğru değildir. Enginarın dış yapraklarını sindirim problemleri yaşayanların tüketmesi tavsiye edilir. Kurutulmuş 3-4 yaprağı 1 bardak su ile 10 dakika kaynatın ve bunu için. Midenizdeki şişkinliğin yavaşça düzeldiğini göreceksiniz.
Enginarın rahim ağzı ( serviks ) kanserine iyi geldiği de yapılan araştırmalarca ispatlanmıştır. Özellikle kanserin ilk aşamalarında tüketilmesi faydalarının görülmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda koruyucu ve önleyici olarak da tüketebilirsiniz.
Kolesterol ve trigliserid yüksek ise mevsiminde enginar tüketilmesi tavsiye edilir.
Enginar karaciğer dostudur ve karaciğer yağlanmalarının önüne geçmek için kullanılır.
Yüksek tansiyon ve hipertansiyonu olan kişilere tavsiye edilir. Vücuttaki sodyum seviyesini düzenlemeye yardımcı olur ve böylelikle kan basıncını düzenler.
Enginarı diğer besinlerden ayıran bir diğer özelliği ise folik asit içermesidir. Hamilelik dönemlerinde ve hamilelik sonrasında tüketilmesi bebek ve anne sağlığı açısından gereklidir.
Enginar suyunun faydaları nelerdir?
Enginarın kendisinde olduğu kadar suyunda da faydalar vardır.
Enginar suyu hazırlamak ise oldukça kolaydır. Yaprakları soyulmamış haldeki enginarlarınızı güzelce yıkayın. Ardından bir tencerede 1 litre kadar içme suyu ile birlikte bu enginarları kaynatın. Yaklaşık 20 dakika kaynatmak yeterli olacaktır. Aynı gün içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir. Eğer bekletip içecekseniz buzdolabında bekletmeniz gerekmektedir.
Enginar çiğ yenir mi?
Eğer enginarınız taze ise saplarının kabuklarını soyarak içerisindeki kısmı çiğ olarak tüketebilirsiniz. Uzmanlar meyve ve sebzelerin pişmeden çiğ olarak tüketildiklerinde içeriğindeki besin değerlerini koruyarak vücuda kazandırdığımızı belirtirler. Bu yüzden imkanınız var ise enginarı çiğ olarak da tüketmeniz tavsiye edilir.
Enginarın kalorisi ve besin değeri
Enginarın zararları
Enginarın belirli bir zararı olmamakla birlikte safra kesesi taşları ile ilgili sorun yaşayan kişilerin tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Safra taşı ile ilgili problemler genellikle hızlı bir şekilde kilo verme zamanlarında ortaya çıkmaktadır. Hızlı kilo kaybı esnasında vücutta safra daha fazla salgılanmaktadır ve safra taşı oluşumuna zemin hazırlanmaktadır. Enginarın bu bozukluğa dolaylı yoldan sebebiyet vermesi mümkün olabilir ancak direkt olarak bir ilişkisi yoktur.