Ünlü isim Ebru Şallı'nın oğlu Pars'ın hayatını kaybetmesi sonrası küçük çocuğun bir süredir Lenfoma (lenf kanseri) tedavisi gördüğü öğrenildi. Bu gelişme sonrası arama motorlarında Lenfoma nedir, Lenfoma kanseri belirtileri ile tedavisi nasıl yapılır? Sorularıyla araştırmalar yoğunlaşmaya başladı. Lenfoma nedir, Lenfoma kanseri belirtileri ile tedavisi nasıl yapılır merak eden vatandaşlarımız tüm detayları içeriğimizde bulabilecek. İşte ayrıntılar…
Lenfoma (Lenf kanseri) bedenin savunmasında rol oynayan lenfositlerin kanserleşmesi sonucu kontrolsüz olarak büyümesi olayıdır. Lenf kanserleri en fazla lenf bezlerinde görülmektedir. Lenf bezleri bedenimizin en gerekli ve önemli savunma sistemlerinden birisidir.
Bedenimizde binlerce bulunan lenf bezleri, hastalık ve enfeksiyonlara karşı dirençli olmamızı sağlar ve bağışıklık sisteminde en önemli parça olarak yer alır. Vücutta yaşayan enfeksiyonlar sonucu lenf bezlerinde büyüme meydana gelmektedir.
Haber ilerleyen sayfalarda devam ediyor...
Vücuttaki enfeksiyon sırasında büyüme gösteren lenf bezleri rahatsızlık sona erdiğinde tekarar eski haline geri döner. Bu normal bir süreçtir. Lenfoma etkili olmaya başladığında ise lenfatik sistemin hücresi olan lenfositlerde bozlulma ve çoğalmalar meydana geliyor, bunun devamında daha normal olmayan hücreler meydana getiriyor.
Lenf kanserleri (lenfoma) temel olarak Hodgkin ve non-Hodgkin (Hodgkin olmayan) isimlerinde 2 gruba ayrılarak takip edilir. Her iki grubunda belirtileri benzer olmasıyla birlikte, lenfomanın bu gruplardan hangisine ait olduğuna yaılan test ve kontrollerde denk gelinecek bir takım özel hücrelere göre anlaşılabilmektedir.
Lenfoma'nın tedavisinde hangi tür lenf kanseri olduğunun bilinmesi oldukça önem arz etmektedir.
Lenfoma'nın (lenf kanseri) birçok farklı türünde birbirinden farklı belirtileri kendini gösterebilir. Bazı belirtileri şunlardır:
Yukarıda sayılan belirtilerin bir kimsede bulunması o kişide kesinlikle lenfoma olduğu anlamına gelmemektedir. Mikroplar nedeniyle meydana gelen rahatsızlıklar, hastalıklar da bu semptomlara sebebiyet verebilir. Söz konusu belirtiler 2 hafta süre aralığında düzelme göstermezse bir hekime danışılarak sebeplerinin araştırılması yararlı olacaktır.
Lenf kanseri'nde (lenfoma) tedavi kararı verilmesinde lenfomanın türü, hastalığın safhası,hastalık evresi, yayılma ve büyüme hızı hasta kimsenin yaş durumu ve hasta şahsın diğer sağlık sorunlarının bulunup bulunmaması önemli etkenlerdir.
Yavaş olarak seyreden, belirti göstermeyen bazı lenfomalarda hasta kişi, hastalığın seyri, belirtilerin baş göstermesi ve tedavi edilme gerekliliği yönünden sürekli olarak düzenli periyotlarda kontrole tabii tutulyor. Belrti gösteren yavaş ilerleyişli lenfoma türlerinde, biyolojik tedavi (monoklonal antikorlar), kemoterapi, ile radyoterapi tercih edilebiliyor.
Hızlı seyirli lenfoma tedavisinde genellikle kemoterapi ve biyolojik (monoklonal antikorlar) tedaviler tercih ediliyor. Gerektiği durumda radyoterapi tedaviye eklenebiliyor.
Lenfoma hastalığının tedavi edilmeye direnç gösterdiğinde veya tedavinin ardından tekrar nüks etmesi durumunda tercih edilen tedavit türleri, kemik iliği veya kök hücre nakli, radyoterapi, biyolojik tedaviler, yüksek doz tedavi, kemoterapidir.
Lenf kanseri (lenfoma) tedavis sürecinin tamamlanmasının ardından, hasta kişiler nüks etme (tekrarlama) riskine karşı ilk 2 yılı çok sıkı olmak üzere 5 yıla kadar yakın takip içerisine alınmaktadır.
Sağlık besin tüketimi, düzenli spor ve egzersiz yapılması ve zararlı alışkanlıklar alkol ile sigaradan uzak durulması gibi yaşayış biçimlerine yönlinmesi lenf kanserinden (lenfoma) korunulmasında oldukça önerilmektedir.