Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Yaman, erkeklerde testosteron seviyesinin 40 yaşından itibaren azalmaya başladığını söyledi.
Söz konusu azalmanın bazı erkeklerde daha erken yaşlarda görüldüğüne dikkat çeken Yaman, "Bunun en önemli nedenlerinden biri de obezite yani şişmanlıktır. Hareketsiz ve düzensiz bir yaşam süren, dengesiz ve sağlıksız beslenerek aşırı kilo alanlarda ortaya çıkan obezite, pek çok soruna yol açtığı gibi, erkeklerin daha genç yaşlarda andropoza girmesine neden olmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde de obezite görülme sıklığı giderek artan çok önemli bir hastalıktır. Şişmanlık yalnızca bireysel değil, toplumsal bir sorundur ve topyekun mücadele edilmelidir" dedi.
Yaman, şişmanlığın tansiyon, şeker, damar sertliği gibi metobolik hastalıkların yanında, erkeklerde testosteron hormonunun azalmasına da neden olduğunu vurguladı. Testosteronun östrojene dönüşmesiyle de andropozun kapılarının aralandığına dikkat çeken Yaman, "Göbekli erkeklerde bu hormon daha hızlı düşmektedir. Dolayısıyla şişman kişiler, normal kilodaki yaşıtlarından önce andropoza girmektedirler. Andropoz yaşam kalitesinde önemli değişikliklere yol açan ve kişinin birden fazla organını etkileyen bir sorundur. Bizim tavsiyemiz, erkek hastaların bir an önce göbeklerini eritmeleridir. Göbek erimeye başladığında kişinin yaşadığı cinsel isteksizlik, yorgunluk, depresyon, kas gücünde azalma gibi şikayetler de azalmaya başlayacaktır" açıklamasında bulundu.
Testosteron hormonu düşük hastalarda göbek eritmenin güçleştiğini belirten Prof. Dr. Önder Yaman, şöyle devam etti:
"Testosteron tedavisi öncesi hastanın kilo vermesi gerekmektedir. Ardından tedavinin mutlaka bir hekim kontrolünde devam etmesi önemlidir. Hastaların kulaktan dolma bilgilerle, internet veya arkadaş tavsiyesiyle tedavi uygulamaları son derece tehlikelidir."