İlk olarak 1982 yılında IBM bilgisayarlarında kullanılan anakart, teknolojinin gelişmesiyle daha da önemli hale geldi. Bir anakart bir bilgisayar için insan iskeleti kadar önemlidir. Anakartınız ne kadar gelişmiş ve güçlüyse, bilgisayarınızın kaldırabileceği veya barındırabileceği donanım o kadar güçlü ve dayanıklıdır. Kısaca anakartın bilgisayarın iskeleti olduğunu söyleyebiliriz.
Anakart sadece bilgisayarlarda değil diğer birçok elektronik cihazda da bulunur. Bu anakartların neredeyse tamamı aynı görevi yerine getirir. Anakart denilince akla ilk bilgisayarların gelmesinin sebebinin bilgisayarların genel kullanım alanlarının çeşitli ve daha fazlası olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle Anakart nedir ona bakalım…
Anakart nedir?
Anakart, bilgisayarın içindeki ve dışındaki tüm parça ve donanımların birbirine bağlanmasına ve birbiriyle koordineli bir şekilde iletişim kurmasına olanak sağlayan elektronik devrelerden oluşan bir iskelettir. Ayrıca anakart üzerinde yonga seti olarak bilinen, harici işlemcilerle birlikte bulunan ve bilgisayar performansını önemli ölçüde etkileyen kart işlemcileri de bulunmaktadır.
Anakart üzerindeki portlar sayesinde video, ses ve veri sağlayan harici donanımı bilgisayara adapte ederek dış ortam ile ilişkisini sürdürür. Küçük bir parantez açılarak onboard olarak tanımlanan grafik kartlarından bahsetmek gerekir. Yerleşik grafik kartları, tek bir ses, ekran ve ethernet kartı parçası olarak ana kartla entegre olan tümleşik grafik işlemcilerinden daha düşük performans sağlar. Hiçbir zaman harici ekran kartlarının yerini almayacak olan bu tip ekran kartları daha çok günlük kullanım için oyun oynamayan kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.
Anakart ne işe yarar?
Tüm port parçalarına ek olarak, anakart üzerinde taşınan kartın özelliklerini ve çalışma ayarlarını belirleyen ve tüm bunların bilgisayar üzerinden ayarlanmasını sağlayan BIOS adı verilen entegre bir sistem kullanılmaktadır. Bunun dışında farklı işlevlere sahip birçok dahili ve harici cihaz, anakartın belirli bir düzene bağlı kalarak diğer donanımlarla uyum içinde çalışmasını sağlar. Kısacası, bir bilgisayarın anakartı ne kadar güçlü olursa, bilgisayarın performansı o kadar yüksek olur. Kısaca anakartın görevi şunlardır:
Anakart nasıl çalışır?
Pentium işlemcilerin piyasaya sürülmesiyle anakartlar önemli ölçüde değişti. Anakartların birincil görevi, tüm bu harici ve dahili bağlantıları bilgisayara takılı farklı donanım ve çevre birimlerinde anakart işlemcileri olarak da bilinen yonga seti işlemcileri aracılığıyla tek bir yerde toplamak ve bu parçaların uyum içinde birlikte çalışmasını sağlamaktır. Bunun nedeni, donanım ve işlevsel parçaların birbirleriyle doğrudan iletişim kuramamasıdır. Örneğin sabit diskte işlenen bir veri işlemci tarafından işlendiğinde veya işlemci üzerindeki veriler bir ekran veya ses kartında işlendiğinde kısaca ses veya videoya dönüştürüldüğünde bunlar sayesinde veri aktarımı yapılır. Anakart üzerinde bulunan bu entegre sistemler sayesinde veri aktarımı yapılmaktadır.