Ekonomik, toplumsal ve kültürel alanlarda yaşanan köklü değişimleri modernleşme olgusuyla açıklamak mümkündür. Bütün değişimler gibi modernleşme de sancılı bir süreçtir. Getirdiği yenilikler ve ulaştığı nokta kadar doğal ve gerilimli bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Batı kaynaklı bu süreçte Batılı olmayan ülkelerin bu iddialı sosyolojik olgu karşısında aldıkları tavır ve tutum kadar yaşanan kültürel ve toplumsal dalgalanmalar ve belirsizlikler de ön plandadır…
Editörlüğünü Doç. Dr. Uğur Gündüz'ün yaptığı 'Türkiye'de Basından Medyaya Değişim, Dönüşüm ve Modernleşme' adlı çalışma modernleşmenin doğasında var olan tüm bu süreçleri anlamayı, toplumsal tavırları ve belirsizlikleri irdelemeyi amaçlamaktadır…
Kitapta, Batılılaşma ve modernleşme hareketlerinin tarihsel kesitini anlamak ve yazılı basın boyutuyla kavrayabilmek adına Türkiye'de modernleşme, basın ve iletişimle ilgili dönemsel incelemeler ve özgün makaleler yer almaktadır. Modernleşmenin Tanzimat dönemine ve basınına yansımalarından, 60'lı 70'li yıllar ve Hayat mecmuasına, mizah ve Akbaba dergisiyle ilintisinden, 80'li yıllardaki Ses dergisine, hatta günümüze, Akit gazetesine kadar uzanan demodernist paradigmayla olan ilişkisinin ortaya konduğu geniş inceleme perspektifiyle bu kitap, öğrenciler, araştırmacılar ve konuya ilgi duyanlar için bu alandaki önemli bir boşluğu doldurma iddiasındadır…