Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Zona nedir?

Kökeninde su çiçeğine sebebiyet veren virüs bulunan zona hastalığı aslında sinir uçlarının iltihaplanmasıdır.

Giriş Tarihi: 09.07.2013 17:10 Güncelleme Tarihi: 25.01.2018 15:56
Duyu sinirleri yolu üzerinde ortaya çıkan ve ağrılı bir sinir kökü iltihabı olan zona, özellikle gövdede göğüste yüzde ve bacaklarda görülür. Çocukluğunda su çiçeği geçirenlerde bu virüs vücutta yaşamayı sürdürür. Su çiçeği yaşam boyu bağışıklık bırakır ancak vücudun bağışıklık sistemi virüsü ortadan kaldırma yeteneğinde değildir o yüzden hastalık tekrarlamasada virüs vücutta kalır ve omuriliğin arka bölümünde sessiz olarak yaşamını sürdürür. Vücut direncini düşüren herhangi bir sebep olduğu zaman bu virüs sinirler yoluyla deriye ulaşır ve burada zona denilen hastalığı meydana getirir. Her su çiçeği geçiren kişi potansiyel olarak bir zona hastasıdır. Yaşlılarda ve ağır stresli kişilerde çoğunlukla zona görülür.

Tanı
Derideki belirtilerle birlikte gelen ağrılar nedeniyle genellikle tanı koyulması kolaydır. Özel durumlarda virüsün saptanması için pahalı yöntemler uygulanır. Kabarcıklardaki sıvıda bulunan bazı hücrelerin mikroskop ile belirlenmesi tanıyı destekler.

Belirtileri
Halsizlik
Yorgunluk
Ateş
Şiddetli ağrı ve yanma
Deride renk kaybı ve çöküntü, kızarıklık, kabarcıklar
Başağrısı
Derinin kabuklanıp dökülmesi

Tedavi
Zona hastalığı birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Genellikle ağrı kesiciler ve sıvı pansumanlar hastayı rahatlatmak amacıyla kullanılır. Sıvı pansumanlar kabarcıkların hızlı kurumasını sağlar. İlk 72 saat içinde sistemik antiviral ilaçlar kullanılmasıyla, döküntü ve ağrı süresi kısalır. Bunun dışında B1 - B6 vitaminleri, antiinflamatuarlar, kaşıntıya karşı antihistaminler, dıştan da antiseptik anestezik krem ve solüsyonlar kullanılmaktadır. Gözle ilgili zonada göz kremleri uygulanır.
SON DAKİKA