Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Ülser nedir?

Sindirim sisteminin herhangi bir yerinin iç yüzünde oluşan yaradır.

Giriş Tarihi: 09.07.2013 17:42 Güncelleme Tarihi: 25.01.2018 15:54
Sindirim sisteminin herhangi bir yerinde meydana gelen yaraya verilen isim olan ülser en çok onikiparmakbağırsağı ve midede görülmektedir.

Ülser tedavi edilmediği takdirde mide delinmesi ve mide kanamasına yol açabilir.

Tanı
Ülserin tanısı endoskopiyle konulur. Ayrıca endoskopi yardımıyla alınan mukoza örneğine hızlı üreaz testi uygulanarak ülserin helikobakter pilori mikrobuna bağlı gelişip gelişmediği tespit edilir.

Nedenleri
Ülser hastalığına neden olan, bulaşıcı bir mikroptur. Bu nedenle, altyapı eksikliği olan ve temizliğe önem verilmeyen yoksul semtlerde daha yaygındır.

Ülser oluşumunu tetikleyen ya da kolaylaştıran diğer faktörler ise; stres, alkol ve sigara, travmalar, cerrahi operasyonlar, çay, kahve, kolalı içecekler ve baharatlı yiyecekler olarak sayılabilir.

Belirtileri
Karnın üst kısmında yanma,
Geceleri ağrı (yemek yendikten sonra ağrının kaybolması),
Kusma (kusduktan sonra ağrının kesilmesi),
İştahsızlık ve kilo kaybıdır.

Tedavi
Ülser tedavisinde en önemli sorun ağrıdır. Bu nedenle, tedavide ağrının azaltılmasına öncelik verilir. Ağrının önüne geçilmeye çalışılırken bir yandan da ülserli bölgenin tedavisi yapılır.

Ülserin tedavisi, genel olarak rahatsızlığı meydana getiren nedene bağlı olmakla birlikte, helicobakter enfeksiyonunun olduğu durumlarda, antibiyotik tedavisini gerektirir. 2 hafta süren antibiyotik tedavisiyle bakteri temizlenmektedir. Ülserin aspirin ve ağrı kesici ilaçlara bağlı olarak ortaya çıktığı durumlarda, tedaviye yardımcı olması için aspirin dozunun düşürülmesi gerekir.

Perhiz ve istirahat şarttır. Hastalığı doğuran nedenler ortadan kaldırılır. Hafif yiyecekler yenir. Yemekler, yavaş yavaş ve çok çiğnenerek yenir.
SON DAKİKA