Türkiye'nin en iyi haber sitesi
Marul Nedir? Faydaları Nelerdir?
Giriş Tarihi: 01.04.2016 16:24 Güncelleme Tarihi: 23.01.2018 15:56
Marul Nedir?

Kısa ve yeşil sebze marul boyunun tersine sağlık açısından çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Yeşillik ailesinin en çok teküteline üyesinden biris olan marul insanlığın bilinen en eski sebzelerinden bir tanesidir muhtemelen.

Marulunun çıkış yeri olarak Akdeniz ve Ortadoğu olarak gösterilis ama şimdi modern dünya'da bütün dünyada mutfaklarında yaygın olarak yemeklerde kullanılmaktadır. Özellikle salatalarda. Ayrıca aparativ yiyeceklerine yanında yer alır, çiğ köfteden sandviçe marul mutlaka bir şekilde kendisini gösterir.

B1 ve B 12 vitaminlerini içeren marul, özellikleK ve A vitamini açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Bunun dışında potasyum açısından çok zenginidir. Ayrıca magnzeyum başta olmak üzere bir çok mineral içerir.

Faydaları

Marulun Cilt Sağlığına Faydaları: Günlük bir miktar marul tüketimi cilt hücreleri için gerekli olan A vitaminin %100'nu karışarılar. Bu durum cildin canlı kalmasını ve cilt hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Cilt sağlığının sağlıklı kalması için kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesi elzemdir. Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayan madde ise potasyumdur. Potasyum yardımıyla marul cilt sağlığına katkısını detskler.

Marul cilt sağlığını sağlamanın dışında aynı zamanda düzenli olarak tüketilmesi durumunda korur. E ve C vitamini kombinasyonu açısından zengin olan marul bu özelliği sayesinde cildi zararlı güneş ışınlarından korur ayrıca, makula dejenarasyonu riskini azaltır ve katarakt hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Marulun cilde diğer bir katkısı ise temizleyici rolünün olmasıdır. Cildi toksinlerden temizleyerek cilt gözeneklerinin açılmasını ve doğal bir şekilde nemlenmesini sağlar. Budu durum özellikle kuru ciltleri için çok önemlidir. Kuru ciltler özellikle kış aylarında nemlenmez ve cilt dökülmeye başlar. Fakat marul bur sorunu kısa sürede ortadan kaldırabilir.

Marul aynı zamanda bazı cilt hastalıklarıyla da mücadele edebilir, egzama ve alerji sorunları için marulu bir miktar suda kaynatın ve suyunu 10-15 dakika boyunca cildinize masaj halinde uygulayın. Bu uygulama cildinizin hastalıktan etkilenen kısmının iyileşmesini sağlayabilir.

Marul Uyku Sorunlarını Giderebilir: Marulun etkili bir idrar söktürücü olduğu bilinir ama uykud sorununu çözdüğü çok aza bilinen bir geröektir. Akşamları bir miktar marul salatası tüketimi deliksiz bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Çeşitli nedenlerden dolayı uyku sorunu yaşıyoriseniz düzneli olarak marul tüketmenizi öneririz.

Marulun Saç Sağlığına Faydaları: marulun sağlık açısından bir çok faydası genelde bilinir ama saç saç sağlığı açısından çok önemli mineraller içeridği gereğini çok az kişi bilir. Marulun içerdiği bol miktardaki demir başta olmak üzere diğer mineraller ve vitaminler saçların sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamasının yanında marul suyunun saçlara uygulanması saç dökülmesi ve kellik sorunlarına yakalanma riskini azaltabilir.

Marulun içerdiği besinler saç köklerini sağlamlaştırır ve saçalara doğal bir renk ve yumuşaklık kazandırır. Marul suyunun akafa derisine uygulanması artı kepek sorunu başta olmak üzere kaşıntı ve alerji sorunlarını ortadan kaldırabilir.

Protein Deposu Marul: Protein hem çocuklarda hem de yetişkinlerde vücudun yapı taşını oluşturur. Proteinler vücutta kas gelişimi başta olmak üzere bir çok metabolik reaksiyonlar için gerekli olan besin maddelerini temin eder ve marulun %2'sini proteinler oluşturur.

Doğal Şeker İçin Marul: Şeker ve özellikle yapay olarak hazrılananlar sağlık açısından fayda yerine zarara neden olur ama her sağlıklı vücut aynı zamanda şekere ihtiyaç duymaktadır.Sebzeler bir çok vitamin ve minerali sağlarla ama çok azı marul gibi şeker içermektedir. Şeker ihtiyacınızı doğal ve en sağlıklı yollardan karşılamak için bol bol marul tüketebilirsiniz.

Demir Deposu Marul: Demir bir çok organın sağlığı için önemli bir maddedir ve eksiliği bazı sağlık sorunlarına neden olur, en çok bilinen ve yaygın olanı kansızlık diğer bir ifade ile anemi hastalığıdır. Marul bir çok meyve ve sebzenin içerdiği demir oranının dört katını içerir. Marul yapraklarının tam bir demir deposu olması bir çok açıdan sağlığımızı korumaya yardımcı olabilir.

Gebelik Döndeminde Marul: Anne adaylarının gebelik döneminde en çok ihtiyaç duydukları vitaminlerin başında K vitamini gelir. K vitamini gebelik döneminde anne adaylarında çok sık rastlanan sinirlilik haline çok iyi gelmektedir. Marulda bulunan K vitamni diğer bir çok sebze ve meyveden üç kat daha fazladır.

C Vitamini Deposu Marul: C vitamini serbest radikallere karşı en etkili vitaminlerin başında gelir. Bu özelliğinden dolayı bir çok hastalığa yakalanma riskini azaltırkeni bazı hastalıkların da tedavisinde kullanılmaktadır. Antioksdian etkisinden dolayı marul kanser hastalıklarına bile yakalanma riskini azaltır.

Marul Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Marul çok az yağ ve kalori içermektedir. Bu özelliğinden dolayı kilo vermek isteyen kişilerin bolca tükettiği sebzelerin başında gelir. Ayrıca bol tüketilmesi tokluk hissini arttırır.

Omega-3 Yağ Asitleri: Marulun içerdiği Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri genel sağlık açısından çok önemlidir. Bunun dışında beyin sağlığı için bu yağ asitleri hayati önem taşımaktadır. Bu özelliğinden dolayı özellikle çocukların gelişme döneminde zihin sağlığına ciddi anlamda katkı sağlayabilir.

Toksinleri Temizler: Marulun bol miktarda içerdiği kalite değeri çok yüksek olan mineraller bünyenin toksinlerden temizlenmesine yardımcı olduğu gibi, toksinlerin özellikle safta ve akciğere verdiği zararı azaltabilir.

Düşük Glisemik İndeksi: Marul çok aza değerlerde kalori içermektedir ve glisemik indeksi sıfır olarak kabul edilir ve bu nedenle, tüketimi kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı olur.

Kalp ve Damar Sağlığını Korur: Marulun içerdiği mineral, bileşen ve vitaminler çok geniş yelpazede sağlığımıza hizmet eder. Antioksidan etkisinin olması ve serbest radikallerle toksinleri bünyeden atabilmesi aynı zamanda kalp ve damar sağlığının korunmasında da çok etkili rol oynamasını sağlar.

Kolesterol ve şeker düzeyini sağlıklı düzeyde tutmayı başarması bu duruma ayrıca bir artı kazandırır.

SON DAKİKA