Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir.
Giriş Tarihi: 23.05.2013 11:56
Güncelleme Tarihi: 25.01.2018 17:50
İlk başlarda İstinye'de eğitim veren okul, 2000 yılında, Rumelifeneri yolu üzerindeki kalıcı kampüsüne taşınmıştır ve faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve 5,130 öğrenciyle burada devam etmektedir. Üniversite, İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk ve Tıp Fakülteleri ve Hemşirelik Yüksek Okulu ile eğitim sunan Koç Üniversitesi, 22 lisans, 27 yüksek lisans ve 13 doktora programı ile eğitim vermektedir.
Tarihçe
Koç Üniversitesi, kâr amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesidir. 1993 yılında İstinye'de bulunan geçici kampüsünde eğitime başlayan Koç Üniversitesi, 2000 yılında Rumeli Feneri'ndeki daimi kampüsüne taşınmıştır.
1969 yılındaki kuruluşundan bugüne yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yoğun faaliyet gösteren Vehbi Koç Vakfı (VKV), Sadberk Hanım Müzesi, Atatürk Kitaplığı, Koç Özel Lisesi gibi önemli yatırımlardan sonra, merhum Vehbi Koç'un üniversite hayalini gerçekleştirmek üzere harekete geçmiştir.
Vehbi Koç, "Sermaye bulunur, makine alınır, teknoloji transfer edilir; fakat iyi eğitilmiş insan gücü yoksa netice almak zordur..." sözleri ile eğitimli gençlerin yetişmesine ne derece önem verdiğini ortaya koymuştur. Bu nedenlerle, Koç Üniversitesi,
- bir "Mükemmeliyet Merkezi" çatısı altında 'nitelikli uzman-nitelikli insan' bütünlüğünü sağlamak üzere, tüm öğrencilerine genel kültür müfredatını sunmayı,
- kaynaklarının önemli bir kısmının eğitime ve bilimsel araştırma-geliştirmeye ayırmayı ve
- lider karakterli, sorunlara çözümler üretme becerisine sahip gençler yetiştirmeyi ilke edinmiştir.
Vehbi Koç'un Koç Üniversitesi'nin 4 Ekim 1993 tarihindeki ilk dersinde dile getirdiği gibi "Koç Üniversitesi'nin amacı, sıradan olmayan gençlerin iyi yetiştirilmelerini sağlamaktır. Onların yeterli sayıda olmaları ve hak ettikleri liderlik noktalarına gelmeleri sonucu, ülkemizin geleceği güvence altına alınmış olacaktır… Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız…"
Koç Üniversitesi, açılışından bu yana geçen onsekiz yıl içerisinde Türkiye'nin en gözde üniversitelerinden biri konumuna gelmiştir. Bugün İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk ve Tıp Fakülteleri ve Hemşirelik Yüksek Okulu ile eğitime hizmet etmekte olan Koç Üniversitesi, 22 lisans, 23 yüksek lisans ve 13 doktora programı ile Türkiye'de ve dünyada bilimin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
Araştırma Olanakları
Koç Üniversitesi'nin araştırma programlarının amacı evrensel bilime nitelikli ve özgün katkılarda bulunmak, Türkiye'nin entelektüel, teknolojik, ekonomik ve sosyal alanlardaki gelişimini yararlı bir şekilde etkilemektir. Öğretim üyeleri kendi bağımsız araştırmalarını sürdürürken, disiplinlerarası işbirliğine önem vermekte, stratejik alanlarda takım olarak çalışmaktadırlar.
Öğretim üyesi başına düşen makale sayısında Türkiye'deki üniversiteler sıralamasında Koç Üniversitesi'nin en üst sıralarda olması araştırmaya verilen önemin, öğretim üyelerinin ve araştırma programlarının başarısının bir göstergesidir. Koç Üniversitesi, ulusal ve uluslararası düzeyde kamu ve özel kuruluşlar (üniversiteler, Avrupa Komisyonu, kamu kurumları, araştırma ve geliştirme kurumları, iş dünyası ve sanayi kuruluşları) ile çeşitli araştırma projelerinde işbirliği içinde çalışmaktadır.
Araştırma faaliyetleri Mühendislik, Fen, İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ve Tıp Fakültelerindeki öğretim üyelerimiz tarafından yürütülmektedir. Lisans öğrencileri ilgi duydukları özel alanlarda öğretim üyeleriyle araştırma projelerinde çalışabilmekte, araştırma yeteneği yüksek ve yaratıcı bireyler olarak yetişmektedirler. Öğretim üyelerimizin %95'i doktora derecelerini ABD'nin ve Avrupa'nın önde gelen üniversitelerinden almıştır. Birçoğu Koç Üniversitesi'ne gelmeden önce önemli ABD, Avrupa ve Türk üniversitelerinde öğretim üyeliği yapmıştır. Koç Üniversitesi öğretim üyesi başına düşen makale sayısında Türkiye'deki üniversiteler sıralamasında en üst sıralarda yer almaktadır. Koç Üniversitesi'nde 11 öğretim üyesi Türkiye Bilimler Akademisi'nde (TÜBA) asli, 1 öğretim üyesi emeritus, 4 öğretim üyesi ise yardımcı üye olarak onurlandırılmıştır. 2011 yılı itibariyle 9 öğretim üyesi TÜBİTAK Bilim Ödülü, bir öğretim üyesi TÜBİTAK özel ödülü, 21 öğretim üyesi TÜBİTAK Teşvik Ödülü, 3 öğretim üyesi TÜBA Teşvik Ödülü, 37 öğretim üyesi TÜBA GEBİP Ödülü almıştır.
Koç Üniversitesi belirli alanlarda bilimsel ve uygulamalı çalışmalar yapmak, politikalar önermek, akademik birikimi toplumsal, sosyal, ekonomik ve hukuki alanlarda topluma aktarmak amacıyla çeşitli araştırma merkezleri kurmuştur. Aynı zamanda Koç Üniversitesi'nin Rumeli Feneri Kampüsü'nde ve Hemşirelik Yüksek Okulu'nda sayıları bölümlerine göre çeşitlilik gösteren 72 adet laboratuvarı mevcuttur.
Lisans Programları
Fen Fakültesi
- Matematik
- Kimya
- Fizik
- Moleküler Biyoloji ve Genetik
Mühendislik Fakültesi
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Kimya ve Biyoloji Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
- İşletme
- Ekonomi
- Uluslararası İlişkiler
İnsani Bilimler Ve Edebiyat Fakültesi
- Arkeoloji ve Sanat Tarihi
- Felsefe
- İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat
- Psikoloji
- Sosyoloji
- Tarih
- Medya ve Görsel Sanatlar
Hukuk Fakültesi
- Hukuk
Hemşirelik Yüksek Okulu
- Hemşirelik
İngilizce Hazırlık Bölümü
- İngilizce Hazırlık Programı
Tıp Fakültesi
- Tıp Fakültesi
Lisansüstü Programlar
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Yüksek Lisans (MA)
- Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Miras Yönetimi
- Karşılaştırmalı Tarih ve Toplum Bilimleri
- Uluslararası İlişkiler
- Ekonomi
- Psikoloji
*Gelişim Psikolojisi
*Endüstri ve Örgüt Psikolojisi
Doktora (PhD)
- Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler
- Psikoloji
İşletme Enstitüsü
Yüksek Lisans
- Finans
- İşletme (MBA)
- Yöneticiler için İşletme (Executive MBA)
- Uluslararası Yönetim
Doktora
- İşletme
Fen Bilimleri Enstitüsü
Fen Programları
Yüksek Lisans (MS)
- Fizik
- Matematik
- Kimya-Biyoloji Mühendisliği
- Hesaplamalı Bilimler ve Mühendislik
Doktora (PhD)
- Fizik
- Matematik
- Kimya-Biyoloji Mühendisliği
- Hesaplamalı Bilimler ve Mühendislik
Mühendislik Programları
Yüksek Lisans (MS)
- Makine Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği
- Malzeme Bilimleri ve Mühendislik
Doktora (PhD)
- Makine Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği ve İşletme Yönetimi
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
- Malzeme Bilimleri ve Mühendislik
Sosyal Hayat
Koç Üniversitesi'nde seçimle iş başına gelen bir Öğrenci Konseyi vardır. Konsey başkanının Üniversite Akademik Kurulu'na katılma hakkı vardır. Velilere, okulun eğitim olanakları ve gelişmeler konusunda bilgi verilmek için her yıl, Veliler Günü düzenlenmektedir.
Her öğrencinin öğretim üyeleri arasından bir akademik danışmanı (advisor) vardır. Koç Üniversitesi'ndeki ilk döneminde, her öğrenci okulun sosyal ve akademik hayatına rahat uyum sağlaması için, büyük sınıflardan başarılı bir öğrencinin (mentor) liderliğinde bir akran destek grubuna dahil edilir. Yurt yaşamına uyumu kolaylaştırmak için yurtta kalan deneyimli öğrenciler Bina Sorumlusu (RA) olarak görev yaparlar. Üniversitede değişik sosyal ve kültürel alanlarda faaliyet gösteren, Öğrenci Dekanlığı'na bağlı elliyi aşkın öğrenci kulübü ve organizasyonu bulunmaktadır.
Öğrenci Kulüp ve Toplulukları
Koç Üniversitesi'ndeki Öğrenci Kulüpleri
- Akademi Kulübü
- Almanca Kulübü
- Bilgisayar Kulübü
- Bilim Topluluğu
- Borsa Kulübü
- Çağdaş Sanat Topluluğu
- Dağcılık Kulübü
- Dans Kulübü
- Folklor Kulübü
- Fransızca Kulübü
- FRP ve Warhammer Kulübü (KUFRP)
- Hemşirelik Kulübü
- Hukuk Kulübü
- İletişim Kulübü
- KURadyo
- İspanyolca Kulübü
- İtalyanca Kulübü
- Koç Ekonomi Kulübü
- Koç İşletme Kulübü
- Koç Rams (Amerikan Futbolu Takımı)
- KoçPost
- Endüstri Mühendisleri Topluluğu
- KU Gönüllüleri
- MUN (Model Birleşmiş Milletler) Kulübü
- Münazara Kulübü
- Müzik Kulübü
- Pazarlama Kulübü
- Rusça Kulübü
- Sanat Kulübü
- Sinema Kulübü
- Sosyal Aktiviteler Kulübü
- Sosyal Bilimler Kulübü
- Sualtı ve Araştırma Kulübü
- Tiyatro Kulübü
- Uluslararası İlişkiler Kulübü
- Uluslararası Öğrenci Kulübü
- Yelken Kulübü
- Zeka Oyunları Kulübü
- Yıllık Komitesi
- Öğrenci Konseyi
- Geleceğin Liderleri Kulübü
- IEEE Grubu
- Koçlu Aslanlar (Galatasaray) Grubu
- Aikido Grubu
- Beşiktaş Grubu
- Düşünce ve Tarih Kulübü
- Fenerbahçe Grubu
İngilizce Hazırlık Programı (ELC)
İngilizce Hazırlık Programı, Koç Üniversitesi'nin lisans veya İşletme Enstitütüsü programlarından birine girmiş, ancak programın gerektirdiği İngilizce dil bilgisine sahip olmayan öğrenciler için İngilizce eğitimi vermektedir. İngilizce Hazırlık Programı ayrıca, Hemşirelik Yüksek Okulu'nda verilen İngilizce programını da hazırlar. Her yıl yaklaşık 500 öğrenci İngilizce Hazırlık Programına başlar.
Bilişim altyapısı
Rumeli Feneri Kampüsü'nda üniversitenin öğrencilerin kullanımına açtığı bilgisayarlar ve üniversitenin ağına bağlı, ağ hizmetlerinden yararlanan öğrencilere ait bilgisayarlar da göz önünde bulundurulursa 1,6 öğrenciye 1 bilgisayar düşmektedir. Master ve doktora öğrencilerine okul tarafından dizüstü bilgisayar verilmektedir.
Üniversitenin kendine ait 100 Mbps kapasiteli, yedekli İnternet erişimi bulunmaktadır. Kampus içinde ağ erişimi kablosuz veya yerel ağ prizlerinden sağlanmaktadır. Okulda yaklaşık 63 tane kablosuz İnternet vericisi vardır. Yurt odalarında, öğrencilerin kendi sistemlerini ücretsiz olarak bağlayabilecekleri, yerel ve İnternet ağı hizmetleri alabilecekleri ağ erişim noktaları bulunmaktadır.
Fakülte binalarında 20 bilgisayar laboratuvarı vardır. Bunlardan ikisi, İngilizce Dil Hazırlık Programı tarafından kullanılan Bilgisayar Destekli Yabancı Dil Öğrenim Laboratuvarı bir diğeri ise diğer yabancı diller öğrencilerinin kullandıkları Leonardo Lab'dir.
Her Koç Üniversitesi öğrencisi, İnternet, e-posta, yerel ağ dahil olmak üzere üniversitenin sahip olduğu tüm bilişim altyapısından yaygın olarak faydalanabilmektedir. Her öğrencinin ku.edu.tr uzantılı bir mail adresi vardır. Üniversitenin bilişim altyapısından ve servislerinden Bilgisayar ve Bilgi Teknolojisi departmanı (CIT) sorumludur.