Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin yürütülen soruşturmalar ve açılan davalar nedeniyle yurtdışına kaçan şüphelilere, geçici olarak görevden uzaklaştırıldığı tarihte 20 gün rapor olarak Hollanda'ya giden savcı Fikret Seçen de eklendi.
"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" soruşturmalarında ve davalarında haklarında yakalama kararı olan bir numaralı sanık Fetullah Gülen dahil birçok şüpheli yurtdışında bulunuyor.
Firari olarak aranan şüphelilere eklenen eski savcılardan Zekeriya Öz, Celal Kara ve Muammer Akkaş'tan sonra Fikret Seçen'in de Hollanda'ya gittiği tespit edildi. Seçen'in, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) geçici olarak görevinden uzaklaştırdığı 24 Kasım'da, 20 gün rapor alarak Atatürk Havalimanı'ndan Amsterdam'a gittiği tespit edildi.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, iddianamelerde yer alan örgütün bir numaralı ismi ve hakkında yakalama kararı bulunan Gülen, 1999'dan beri ABD'de yaşıyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen 3 soruşturma sonunda "bir numaralı şüpheli" Gülen hakkında 3 dava açıldı.
Gülen, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, PDY'nin "Tahşiyeciler"e kumpas kurduğu iddiasıyla 33 şüpheli hakkında açılan davada sanık olarak yer alıyor.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki "Paralel Devlet Yapılanması'nın, takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla 69 sanık hakkında açılan dava ile "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında açılan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın firari sanığı Gülen için "kaçak olması, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren ve saklanacağı şüphesi uyandıran somut olguların bulunması, suçların vasıf ve mahiyeti ile adli kontrol tedbiri kararının yetersiz kalması" gerekçeleriyle 3 kez yokluğunda tutuklama kararı verildi.
Fetullah Gülen için bu davalar kapsamında, Interpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılması da talep edildi. Gülen, Ankara, İzmir, Uşak'ta yürütülen soruşturmalarda da şüpheli konumunda yer alıyor. Gülen hakkında istenen "kırmızı bülten"e ilişkin hukuki süreç devam ediyor.
EKREM DUMANLI'DAN 18 EYLÜL'DEN BU YANA HABER ALINAMIYOR
Eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı hakkında PDY'nin "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas yaptığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında "darbeye teşebbüs etmek" ile "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek" suçlarından İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'nce yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, 18 Eylül'de gönderilen yazı üzerine Dumanlı'yı gözaltına almak için çalışma başlattı. Ekiplerin, yaptıkları çalışmalarda Dumanlı bulunamadı. Dumanlı hakkında, bu soruşturma kapsamında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, PDY'nın, 2009'da düzenlenen Tahşiye soruşturmasında "kumpas kurduğu ve usulsüzlükler yaptığı" iddiasıyla yürütülen soruşturmada da Dumanlı şüpheli konumda yer alıyor. Dumanlı hakkında 18 Aralık 2014'te yurtdışına çıkış yasağı konuldu.
Emre Uslu "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında açılan davada, Sinan Dursun ise "25 Aralık kumpas" davasında firari sanık aranıyor.
SAVCI MUAMMER AKKAŞ DA FİRAR ETTİ
25 Aralık soruşturmasında görev alan eski savcı Muammer Akkaş "görevi kötüye kullanma", eski hakim Süleyman Karaçöl "görevi ihmal" suçlarından Yargıtay'da yargılanıyor. Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı davanın ilk duruşması, 25 Kasım'da yapıldı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Karaçöl ve Akkaş hakkında ayrıca "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile "cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu gerekçesiyle tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkarılmasını istedi.
Talebi değerlendiren Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Akkaş ile Karaçöl hakkında, tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkardı. Bu kapsamda Karaçöl tutuklanırken, Akkaş'ın firar ettiği tespit edildi.
CELAL KARA VE ZEKERİYA ÖZ YURTDIŞINDA
PDY'nin yaptığı "17-25 Aralık darbe girişimi"nin savcıları Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın da haklarında tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarılmasından önce yurtdışına kaçtıkları belirlendi.
RAKAMLARLA FETÖ'DE BÜYÜK ÇÖKÜŞ
HSYK kararnamesiyle görevden uzaklaştırılan haklarında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile "cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" iddialarıyla soruşturma yürütülen eski savcılar Öz, Kara ve Mehmet Yüzgeç için 10 Ağustos'ta Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklama amaçlı yakalama kararı çıkarıldı.
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne, Öz, Kara ve Yüzgeç'in bulunarak, Bakırköy Adliyesi'ne sevk edilmeleri için gerekli yazı yazıldı.
Araştırma sonrasında eski savcılar Öz ve Kara'nın, yakalama kararı öncesinde 10 Ağustos'ta sabaha karşı 10 dakika arayla Gürcistan'a kaçtığı, ardından Ermenistan'a geçtikleri tespit edildi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı 12 Ağustos'ta, Öz ve Kara için Dışişleri Bakanlığı'na gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı'na "difüzyon mesajı" yazdı. Yazıda, Öz ve Kara'nın haklarındaki suçlamalar tanımlanıp, yakalama kararı eklenerek, Türkiye'ye iadeleri için girişimlerde bulunulması talep edildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Ağustos'ta yurtdışına kaçan eski savcılar Öz ve Kara hakkında "kırmızı bülten" çıkarılması için Adalet Bakanlığı'na başvurdu.
FİKRET SEÇEN DE FİRAR ETTİ
İstanbul'daki Askeri Casusluk Davası ile ilgili hazırlanan müfettiş raporunu ele alan HSYK 2. Dairesi, sanıklar lehine verilen TÜBİTAK raporunu dosyaya koymayan eski İstanbul Başsavcıvekili, Çorum Savcısı Fikret Seçen'in 24 Kasım'da geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 26 Kasım'da ''resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek'' ve ''görevi kötüye kullanmak'' suçlarından Seçen hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulması talep edildi. Aynı gün Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Seçen hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu.
Seçen'in, HSYK tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırıldığı 24 Kasım'da, 20 gün rapor alarak, Atatürk Havalimanı'ndan saat 17.00'de KLM Havayollarına ait uçakla Hollanda'nın Amsterdam şehrine gittiği öğrenildi.
Fikret Seçen'in yurtdışına çıkış yasağı konulmadan 9 gün önce de Hollanda'ya gittiği ve burada bir hafta kaldığı belirlendi.
AKIN İPEK
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında, söz konusu örgüte finans desteği sağladığı ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle Koza İpek Holding'in çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 23 şirketinde, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin aldığı karar doğrultusunda 1 Eylül'de arama yapıldı.
İŞTE PARALEL YAPI'NIN DÜNYA İMAMLARI
Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği de FETÖ'ye finans desteği sağladığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada, yurtdışında olduğu tespit edilen Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında 2 Eylül'de "yokluğunda tutuklama" kararı verdi. "FETÖ yöneticisi, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlamaları yöneltilen İpek'in, operasyondan iki gün önce 30 Ağustos'ta, uçakla İngiltere'ye gittiği belirlendi.
DİĞER DAVALAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili "Başbakan'ı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatının gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek" suçlamaları yöneltilen 5 kişi de yurtdışına kaçtı.
İŞTE PARALEL YAPININ YASADIŞI DİNLEME BELGELERİ
Davanın 13 sanığından dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürü Ali Özdoğan, dönemin Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amiri Emniyet Amiri Serhat Demir ve dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Yardımcısı Enes Çiğci de halen firari durumda.
KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik operasyonda aralarında, Fetullah Gülen'in de bulunduğu 83 kişiden 7'si de yurtdışında. Usulsüzlük iddialarına yönelik soruşturmanın ikinci etabında ise hakkında gözaltı kararı alınan 78 sanıktan 4'ünün yurtdışında bulunduğu, 2'sinin de yurtiçinde firari durumda olduğu öğrenildi.