Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OP. DR. SEVAL TAŞDEMİR

Stres kısırlığa sebep olabilir mi?

Stres bazı kadınlarda yumurtlamanın gecikmesine veya hiç yumurtlama olmamasına sebep olarak kısırlığa neden olabilir. Çocuğu olmayan kadınlarda ise; her ay hamile kalmayı beklemek ve yaşanan olumsuzluklar kronik strese sebep olur

Stres, insanda tehdit edilme hissinin duyulmasını sağlayan sebeplerden oluşur. Çok basit olaylar karşısında dahi stres yaşanabilir. Stresin hamile kalmayı zorlaştırdığı bazı araştırmalarda ortaya konmuştur. Bu sebep depresyon, yeme bozuklukları, anksiyete, kalp hastalıkları ile kadınlarda üreme sistemini de olumsuz etkileyen nedendir. Stres destekleme gruplarına katılan kadınlarda spontan gebelik oranının arttığı belirlenmiştir. Kısırlık tedavisi gören çiftlerde psikolojik olarak etkilenme ve bu sebeple strese kapılma söz konusu olabilmektedir. Bu çiftler den bir bölümü sıkıntı şikayeti bir kısmıda kısırlık tedavisi hakkında konuşmaktan kaçınır, bazılarıda doğum sonrası bebeğini kabullenmekte sıkıntı çekebilir. Korkulan veya kaygı duyulan bir şey karşısındaki akut stres durumu, kalbin hızlı atmasına, tansiyonun yükselmesine sebep olur, nefes almakta zorlaşır, ellerde titreme, üşüme ve ciltte nemlenme oluşur. Kronik stres durumunda ise, sürekli stresli olma, depresyon, uyku düzeninde bozulma gibi belirtiler olur. Hastalıklara direnme gücü düşer, organların fazla çalışmasına, hormon ve kimyasalların üretiminin artmasına sebep olur.

Stres, kısırlık sebebi mi?
Stres bir sorun olmasına rağmen kısırlığa sebep olduğuna dair kanıtlanmış bir durum söz konusu değildir. Bazı durumlarda kadınların aşırı stres altında olması, hormonlarda değişikliklere sebep olarak yumurtlamanın gecikmesine veya hiç yumurtlanmamasına sebep olabilir.

HAYAL KIRIKLIĞI YARATIR

Kısırlık. stres sebebi mi?
Yapılan araştırmalarda infertilite tedavisi altındaki kadınlarda genellikle, kanser ve kalp hastalıkları sorunları olan kadınlarla aynı stres seviyesine sahip olduğunu tespit edilmiştir. İnfertil çiftler her ay aynı strese maruz kalırlar. Her ay gebe kaldıklarını düşünürler ve hayal kırıklığına uğrarlar.

İnfertil kadınlarda stres daha mı yüksektir?
Araştırmalar infertilite tedavisi gören kadınların kanser hastası kadınlar gibi stres altında olduklarını göstermektedir. Tedavi gören kadınlar hamile kalamadıkları durumlarda yaşadıkları hayal kırıklıkları ile yüzünden sürekli olarak stres altındadırlar ve bu durumda kronik strese hatta depresyona bile yol açabilmektedir. İnfertilite tedavisi neden stresli bir zaman dilimidir. Çiftler yaşamlarını planlamak isterler ve bunun için çok çabalarlarsa başarabileceklerine inanırlar. Bu sebeple gebe kalmanın zorluğu vücutlarının ve aile olma isteklerinin kendi kontrolleri dışında olduğunu düşünürler. İnfertilite durumunda, çiftler ne yapsalar dahi yine de çocuk sahibi olamama ihtimali vardır. infertilite tedavisi kapsamında yapılan testler, tedaviler, çiftler açısından fiziksel, duygusal ve maddi olarak stres yaratabilmektedir. Bu stres çiftlerin ayrılmasına sebep bile olabilir. Bunun için gösterilen özveri zaman içerisinde kişilerin birçok aktiviteden uzak kalmasına sebep olabilir. Yanlızca bu sebep bile, kişinin stresli olmasına yetmektedir.

DOKTOR SEÇİMİNE ÖNEM VERİN

Tüp bebek tedavi başarısı stresle etkilenir mi?
Vücut hormonlarımız tarafından yönetilmektedir. Stres altında salgılanan hormonlar birçok hastalığa sebep olmaktadırlar. Tüp bebek tedavisi stresli bir süreçtir. Çiftler sonucu beklerken yoğun stres maruz kalırlar ve bu durum vücut dengesini bozabilecek şekilde olabilir. Yumurtlama, döllenme ve embriyo kalitesini etkileyen sebepler arasında stresde bulunmaktadır. Araştırmalara göre stresin, tüp bebek başarısını etkilemesi ciddi sonuçlar içermektedir. Strese tamamen engel olamayabiliriz fakat stresle baş etmeye çalışmak en hafif şekilde etkilenmeyi hedeflemek gerekmektedir. Doktor ve merkez seçimi tedavi sürecinin psikolojik olarak olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek bir durumdur. Doktor hasta ilişkisi ve merkezin şartları önemlidir. Hastanın iyi hissetmediğiniz bir yerde psikolojik olarak mutlu olması mümkün değildir. Tedavinin sonuçları hem maddi hem de manevi olarak sizi etkileyecek olan bu tedaviden aldığınız olumsuz sonuçlar ile yılgınlığa kapılıp tedaviyi bırakmayınız. Tüp bebek tedavisinin sonucu maalesef garanti edilememektedir. İnfertilite tedavisi kadınların kontrollerini kaybetmelerine dahi sebep olabilir ki depresyon olur. Depresyon yaşayan hastalar tedaviye sağlıklı cevap veremeyebilirler hormonları alt üst durumdadır umudunu kaybetmişlik hissine neden olur. Bu şartlarda doktora çok görev düşmektedir. En uygun tedavi programı ve yöntemi seçilmelidir, stres başlı başına bir kısırlık nedenidir.

ERKEKLERDE SPERM KALİTESİ STRESTEN ETKİLENİR Mİ?

Araştırmalarda stresin kalp hastalıkları, obezite, depresyona ve astıma neden olduğu tespit edilmiştir. Son zamanlarda stresin sperm ve semen kalitesinde azaltarak erkeklerde infertiliteye sebep olduğu değerlendşrşlmektedir.

İŞSİZLİK OLUMSUZ ETKİLİYOR

Yapılan çalışmalarda stres faktörleri olarak çalışma ortamı, günlük hayatta onları strese sokan etmenler değerlendirildiğinde, erkeklerden alınan semen ve sperm örneklerindeyapılan testlerde sperm morfolojisi, sperm hareketi ve semen konsantrasyonları iki veya daha fazla stresli olaylar yaşamış erkeklerde sperm hareketliliği ve sperm morfolojisi seviyelerinde düşüş olduğunu tespit edilmiştir. Bu arada işsiz erkeklerin sperm kalitesinin bir işte çalışan erkeklere göre daha düşük seviyede olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak strese bağlı olarak glikokortikoid salınımının arttığı testosteron seviyesinin düştüğü ve sperm kalitesinin olumsuz etkilendiği düşünülmektedir.

STRESİN AZALTILMASI İÇİN YOGA YAPIN


İnterfilite durumunda eşlerin birbirine destek olması çok önemlidir, yalnız olmadıklarını hissetmeleri gerekir.
Gerekiyorsa profesyonel destek alınmalıdır.
Kitaplardan, internetteki yayınlardan faydalanmaya çalışılmalıdır.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPILABİLİR

Yoga, akupunktur, meditasyon gibi yöntemler faydalı olabilir.
Kafeinli içecek ya da uyarıcı maddelerden uzak durulmalıdır.
Fiziksel ve duygusal gerilimin azaltmak için, düzenli olarak egzersiz yapılabilir.
İnfertilite nedenleri, tedavileri hakkında araştırma yapın. İnfertilite sürecinde stres yaşanması oldukça normaldir. Önemli olan stresi yok saymadan, bununla başa çıkabilme stratejileri geliştirmek ve bunun hakkında gerekirse profesyonel destek almaktır.
Tüm bunlar sayesinde rahat bir süreç geçirebilir ve tedavide bundan olumlu etkilenir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA