Almanya Federal Konseyi, benzinli ve dizel motorlu araçların 2030 itibariyle yasaklanmasına ilişkin oylamayı yaparak resmileştirdi. Hollanda Meclisi, benzinli ve dizel araç satışını 2025 yılından itibaren yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Norveç, 2025 yılında ülkede petrol türevleriyle çalışan otomobil satışını yasaklama kararı aldı. Fransa ve İngiltere de 2040 yılına kadar benzinli ve dizel araçları yasaklamayı planladığını açıkladı.
Dünyanın en büyük otomobil pazarı Çin bile 2025'e kadar araç satışlarının en az beşte birini elektrikli ve hibrit otomobillerin oluşturmasını istiyor. Çin'de 167 bin adet şarj istasyonundan oluşan ağın kurulumu tamamlandı.
TARİH AÇIKLANMALI
Dünya, petrol türevli yakıt kullanımından hızla uzaklaşıyor. Yeni bir dünya kurulacak ve bu işten en çok petrol üreticisi ülkeler zararlı çıkacak. Bizim gibi ithalatının büyük bir kısmını petrole harcayan ülkeler için elektrikli araçların yaygınlaşması büyük bir fırsat. Ülkemiz su, rüzgar ve güneşten elektrik üretme konusunda muazzam bir kaynağa sahip.
Enerji politikalarında son dönemde olumlu adımlar atılıyor. Örneğin Türkiye'nin enerji ithalatı faturası geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 28.2 azalarak 27 milyar 155 milyon dolara geriledi. Bu gerilemede petrol fiyatlarındaki düşüş kadar Türkiye'nin doğalgaz yerine rüzgar, güneş, su, kömürden elektrik üretmeye ağırlık vermesinin de payı var.
Yeni dünya düzeninde kim en çok elektrik üretirse ve başta ulaşım olmak üzere enerji tüketimini elektriğe yöneltirse o kazanacak. Biz de birçok ülke gibi önümüze hedef koymalıyız. Artık 2025 mi olur, 2040 mı bilemiyorum ama belli bir tarihte benzin ve dizelle çalışan araçların satışını yasaklayacağımızı açıklayıp ona göre hazırlıklarımıza başlamalıyız. Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı.