Bu yazı yazılırken, UEFA 17 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda gençlerimiz yarı finalde İngiltere ile henüz karşılaşmamıştı. Sonuç ne olursa olsun, gençlerimizin Hırvatistan'ı, İtalya'yı, Macaristan'ı yenip yarı finale çıkması büyük başarı. Peki ya sonra?
Bu gençlerin çoğu Süper Lig'de forma şansı bulamayacak, yedek kulübelerinde çürüyecekler. Çünkü kendi ülkelerinde yabancı futbolculara daha çok şans tanınıyor.
Başta Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ olmak üzere bazı kulüp yöneticileri ve futbol yorumcuları, Süper Lig takımlarının kadrolarında 14 yabancı futbolcu bulundurmasını doğru buluyor. 14 yabancı futbolcunun Avrupa kupalarında takımlarımızı güçlendirdiğini, rekabetin yerli futbolcuları geliştirdiğini, yurt dışına daha çok oyuncu gönderdiğimizi ve artık yerli futbolcuların piyasa değerlerinin çok üstünde fiyatlara transfer edilmediğini söylüyorlar.
Evet, teoride söylediklerinde haklılar ama burası alınan mantıklı kararların uygulamada içinin boşaltıldığı bir ülke. Bizdeki yabancı futbolcu aşkı hiçbir ülkede yok. Yabancı futbolcu sayısı arttığından beri, kulüplerimizin ve milli takımımızın yurt dışında elle tutulur bir başarısı yok. Yabancı kuralı değiştiğinden bu yana yurt dışına giden yerli futbolcu sayısı da üçü-dördü geçmez. (Bkz.
Enes, Emre Çolak) Şenes Erzik bile Süper Lig'de takımların 14 yabancı futbolcu oynatma hakkına isyan etti. Bu kuralın gençlerin önünü tıkadığını söyledi.
Eskiden Anadolu takımları futbolcu yetiştirir, dört büyüklere satar, milli takım sadece gurbetçi futbolculara muhtaç kalmaz, futbol çarkı bir şekilde dönerdi. Şimdi ise Anadolu takımları, dört büyüklerden daha çok yabancı oynatıyor.
Süper Lig, Afrikalı futbolcuların yetişme yurdu oldu. 14 yabancı hakkı kademeli olarak düşürülmeli.