Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sansür mü yönetmen tercihi mi?

'Tereddüt' filminde rol alan Funda Eryiğit, 'Tereddüt'ü, sinemalarda, ne yazık ki çektiğimiz haliyle değil, sansürlü haliyle izleyebileceksiniz' diye bir tweet attı. Ve birçok kişi bu durumu protesto etti.
Elbette sansüre, sanatın sansürle abluka altına alınmasına karşıyız.
Türkiye'de filmlere yönelik yaş sınırı kurallarını katı bulanlar da var.
Ama Eryiğit'in bahsettiği şey sansür mü, yoksa yönetmen tercihi mi tartışılır!
Yönetmen Yeşim Ustaoğlu, filmi sevişme sahneleri nedeniyle Sınıflandırma Kurulu'nda +18 almaması için festivallerde gösterilen orijinal halinden farklı kurgulayarak, bazı sevişme sahnelerini makaslayarak vizyona soktu. Bunun iki nedeni olabilir: Film, sevişme sahneleri yüzünden +18 yaş sınırı alsaydı, bu durumda Kültür Bakanlığı verdiği desteği geri alabilme hakkına sahip olacaktı. Ama Bakanlık, festivallerde ödül almaya başlayan bir filme verdiği desteği çeker miydi, çekmez miydi bunu bilmiyoruz. Diğer neden ise Ustaoğlu, o sahneleri makaslayıp filmi daha geniş kitlelere ulaştırmış oldu. Bana sorarsanız; bu olay, sansürden çok bir yönetmen tercihi gibi duruyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA