Koronavirüsün ülkemizde de görülmesi endişeyi artırdı. Malum okulların da tatil edildiği bir dönemde pek çok kültür sanat faaliyeti ertelendi. Ancak yine de endişeye mahal vermemek ve panik havası yaratmamak adına bazı tiyatro toplulukları oyunlarına devam ediyor. Örneğin, Haluk Bilginer'in kurucusu olduğu Oyun Atölyesi de oyun iptali yerine hijyen tedbirlerini artırdı.
'ÖNCE SAĞLIK'
Kral Lear, Pencere, Kundakçı, Daha İyi Günlerimiz Olmuştu, Araba Kullanmayı Nasıl Öğrendim adlı oyunları seyirciyle buluşturmaya devam eden Oyun Atölyesi, tiyatroseverlere duyuru yaptı. 'Önce sağlık' yorumuyla paylaşılan duyuruda şu noktalar vurgulandı: 'Sık kullanılan tüm yüzeyler sık sık alkolle siliniyor. Gişe, kasa gibi yerlere antiseptik jeller yerleştirildi. Fuaye personeli, tüm seyircilere antiseptik jel vermeye başladı. Salon koltukları da antiseptik yüzey temizleyicisiyle siliniyor. Salon ve kafenin tamamı profesyonel ekipler tarafından dezenfekte ediliyor.' Oyun Atölyesi, hijyen uygulamalarını takipçileriyle paylaştı. Kadıköy'deki Tiyatro Ak'la Kara da dezenfekte ve ilaçlama çalışmalarını tamamlayarak oyunlarına devam etme kararı aldı. Ayrıca, Süheyl-Behzat Uygur Tiyatrosu'nun sahneye koyduğu 'Süt Kardeşler' adlı oyunun Ankara'daki temsili öncesinde de tiyatro salonu dezenfekte edildi. Behzat Uygur, "Genel bir karar çıkmadığı sürece gereken tedbirleri alarak oynamaya devam edeceğiz" dedi.
Malkovich neden geldi?
Virüs sebebiyle arada kaynadı ama dünyaca ünlü oyuncu John Malkovich, 'The Music-Critic' adlı tek kişilik gösterisini sunmak için İstanbul'a geldi. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda dün akşam seyirciyle buluşan Malkovich, öncesinde Nedim Saban'la bir araya geldi. Peki, neden Saban'la bir araya geldi? Malkovich'i ilk kez New York'ta tiyatro eğitimi alırken, 'Yak Bunu' adlı oyunda seyredip ona hayran olan Saban, Malkovich'in 2010 yılında ülkemizde yaptığı gösteriyi izlemiş ve sonrasında 'Malkovich sınır dışı edilmeli, Türkiye'ye de sınavla girmeli' şeklinde oldukça ağır bir eleştiri yazısı yazmıştı. Malkovich de, oyunda ünlü bestecilerin eserlerine ağır eleştiriler yazan eleştirmenlerin yazılarını, onların rolüne girerek sahnede okuyor. Saban'ın eleştirisini okuduğu zaman böylesi bir yazıyı ancak tiyatroya tutkuyla bağlı olan birinin yazabileceğini söyleyen Malkovich, Saban'ın yazısını oyununa ekledi. Hatta önceki gün yapılan basın toplantısında Malkovich, Saban'ı basına "Hayatımda beni en çok etkileyen yazının yazarı" olarak tanıttı. Dolayısıyla bu durum Malkovich'in eleştiriye ne kadar açık, hoşgörülü biri olduğunu göstermesinin yanı sıra ağır bir tiyatro eleştirisinin nelere kadir olduğunun da güzel bir örneği. Diğer yandan Malkovich-Saban iş birliği, yurt dışındaki yapımcıların da dikkatini çekti ve BBC yapımı bir belgeselin de temelinin atılmasını sağladı. Belgeselin çekimleri İstanbul'da yapıldı. Belgeselde, ikilinin sanat ve eleştiri başlıklı sohbeti yer alacak.