Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Evde tereyağı yapabilir miyiz?

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tereyağı yapımını inceliyoruz. 'Tereyağı evde nasıl yapılır?' konusuna geçmeden önce, tereyağı nedir bir bakalım. Tereyağı; hayvansal bir gıda maddesidir. Tereyağının hammaddesini süt yağı oluşturur. Yağın bileşiminde yüzde 82 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler, aromalar ve proteinler bulunur. Bizlerin şarküterilerden veya marketlerden satın aldığımız, modern tereyağları; katkısız ve kaliteli yağı yüksek sütlerden yapılır. Türkiye'de yayık ayranından imal edilen tuzlanmış tereyağı; ağır kokulu ve tuzlu, ekşimsi tada sahiptir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz...

OTLU TEREYAĞI

MALZEMELER
1 su bardağı tereyağı
Dereotu ya da maydanoz
Taze kekik
Taze biberiye
1 adet kapya biber (dolmalık kırmızı biber) ya da pul biber
1 diş sarımsak
YAPILIŞI: Tereyağını bir kaseye alıyoruz. Kekik ve biberiyeyi ince ince kıyıyoruz. Biberi, çekirdeklerini çıkardıktan sonra küçük küpler halinde doğruyoruz. Tüm malzemeyi ezdiğimiz sarımsakla birlikte bir kap içinde karıştırıyoruz. Mutfak tezgahına streç filmi seriyoruz. Ortasına baharatlı tereyağını koyuyoruz ve streç filme sarıyoruz. Baharatlı tereyağını dondurucuya atıyoruz ve bir saat dinlendiriyoruz.

EV YAPIMI TEREYAĞI

MALZEMELER
3 su bardağı süt ya da yoğurt kaymağı
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı çok soğuk su
YAPILIŞI: Süt kaymağını robota alıyoruz. Süt kabarana kadar bir-iki dakika çırpıyoruz ve üzerine ılık suyu ekliyoruz. Beş dakika boyunca orta ayarda çırpmaya devam ediyoruz. İyice köpürünce bir su bardağı çok soğuk su ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Çırpma esnasında su ayrışmaya başlayacaktır, yağ topaklanıp sudan iyice ayrılınca hazır demektir. İnce delikli süzgeç ile yağı süzüp bir kaba alıp buzlukta beş dakika bekletiyoruz. Buzluktan çıkardığımız yağı berraklaşana kadar yıkıyoruz.

KREMA

MALZEMELER
300 gr. oda ısısında yumuşamış tuzsuz tereyağı
5 su bardağı ince pudra şekeri
1 paket vanilya ya da sıvı vanilya aroması
YAPILIŞI: Tereyağını çukur bir kaba alarak yumuşayana dek mikser ile altıyedi dakika çırpıyoruz. Pudra şekerini azar azar tereyağına ilave ediyoruz. Tereyağı kremasının en önemli özelliği çok uzun süre çırpılması. Kıvam konusunda ise krem peyniri baz alabilirsiniz. Son aşamada ise vanilyayı da ilave edip lezzetlendiriyoruz. Tereyağ kremasını hazırladıktan sonra buzdolabında mutlaka 15 dakika dinlendiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA