Kastamonu yemekleri beni o kadar çok etkiledi ki, Kastamonulu hanımlardan bizzat öğrendiğim lezzetleri sizlere aktarmak istedim...
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
SİMİT TİRİDİ
MALZEMELER
1.5 adet Kastamonu simidi (bayat)
2-3 çorba kepçesi kemik suyu
3 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt
3 yemek kaşığı baharat (kimyon, karabiber, kekik)
Tuzla kavrulmuş kıyma
2 yemek kaşığı tereyağı (Dilerseniz 1 yemek kaşığı salça ekleyebilirsiniz.)
YAPILIŞI: Bayatlamış olan simitleri önce enlemesine bıçak ile kesiyoruz, daha sonra suyu güzel çekmesi için elimizle koparıyoruz. Ardından sıcak kemik suyu ile güzelce ıslatıyoruz. Fazla suyunu döküyoruz. Bu işlemi simitlerin iyice yumuşaması için gerekirse 2-3 defa tekrarlayın. Daha sonra sırası ile sarımsaklı yoğurdu, baharatlarla kavrulmuş kıymayı ve tereyağını döküp bekletmeden servis yapıyoruz.
GÖCE ÇORBASI
MALZEMELER
1 su bardağı göce (aşurelik buğdayın öğütülmüşü)
1 litre ılık su (et veya tavuk suyu da olabilir)
1 kase yoğurt
1 adet yumurta
Tereyağı
Tuz
Nane
YAPILIŞI: Göceyi tuz ve ılık suyla, ara ara karıştırarak kaynatıyoruz. Yaklaşık yarım saat kaynadıktan sonra iri tanelerinin yumuşadığından emin olup terbiyesine geçiyoruz. Bir kapta yoğurt ve yumurtayı güzelce çırpıp yoğurdu kestirmeden tencereye ilave ediyoruz. Daha sonra tereyağı ve naneyi bir tavada eritip çorbaya ilave ediyoruz.
KASTAMONU USULÜ ETLİ EKMEK
MALZEMELER
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
Tuz
İÇ HARCI İÇİN:
250 gr. dana döş etinden kıyma
3 adet orta boy soğan
Yarım çay bardağı su
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Üzerini yağlamak için sıvı yağ
YAPILIŞI: Önce hamurumuzu hazırlıyoruz. Unu yoğurma kabına koyuyoruz, tuzu ekleyip harmanlıyoruz. Ortasını havuz şeklinde açıp suyu ilave ediyoruz. Unu ortaya azar azar çekerek kulak memesinden biraz sert kıvamında hamur yoğuruyoruz. Üzerini ıslak bezle kapatarak 10 dakika dinlendiriyoruz.
Soğanın kabuklarını soyup ince ince doğruyoruz ya da rendeliyoruz. Kıymayı bir kabın içine alıyoruz, üzerine soğanı, karabiberi, kimyonu, tuzu ve yarım çay bardağı suyu ilave edip yoğurarak iç harcı hazırlıyoruz.
Hamuru tezgaha alıyoruz, yapışmaması için altına un serperek rulo yapıyoruz. Yaklaşık 10- 11 adet eşit şekilde cevizden biraz daha büyük bezeler koparıp yuvarlıyoruz. Kurumamaları için bezelerin üzerini nemli bezle kapatıyoruz. Bezelerin altına ve üstüne, yapışmaması için un serpiyoruz.
Her bir bezeyi yemek tabağından biraz büyük olacak şekilde açıyoruz. Hamurun yarısına iç malzemeden koyup yapışması için kenarlarda boşluk bırakarak yayıyoruz. Resimde görüldüğü gibi diğer yarısıyla iç harcın üzerini kapatıyoruz. Kenarlarına hafif bastırarak yapıştırıyoruz.
Hamurları oklavayla ortasından kaldırarak kızdırılmış sac üzerine ya da yağsız teflon tavaya koyup arkalı önlü pişiriyoruz. Her iki tarafını da sıvı yağla yağlıyoruz. Yanında taze ayranla birlikte servis yapıyoruz.