Normal çikolata tüketiminin zararsız olduğu, ancak çok fazla çikolata tüketiminin ölümcül sonuçlara neden olabileceği uzun zamandır söyleniyor. Bu konuda yeni bir araştırma gerçekleşti.
New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi'ndeki acil doktoru olan Reed Caldwell konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Kesinlikle zehirleyici bir çikolata dozu var ve ölümcül olabilir" dedi. Caldwell bununla birlikte çikolata yüzünden insanların şiddetli bir mide rahatsızlığıyla (Muhtemelen kusma ile) karşılaşabileceğini de sözlerine ekledi.
Çikolatayı toksit ve zararlı hale getiren bir şey mi var? Çikolatanın yapıldığı kakao çekirdeği, hafif acı bir tada sahip bir bitki alkaloidi olan teobromin adlı bir madde içerir. Teobromin insan vücudunda kafeine benzer şekilde etki gösterir. Teobromin aynı zamanda idrar söktürücüdür ve bu yüzden insanların sık idrara çıkmasına neden olabilir. Diğer yandan kan damarlarını açabilir ve kan basıncının da düşmesine sebep olabilir.
Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin toksikoloji veri ağına göre teobromin, beyne yalnızca belirli maddelerin girmesine izin veren, yarı geçirgen kılcal damar tabakasındaki bariyeri de geçebiliyor.
Yapılan araştırmaya göre çok yüksek seviyelerde teobromin alınırsa zehirleyici olabilir. Yüksek seviyelerdeki teobrominin, damarları açması, idrar söktürücü özelliği ve damar tabakasındaki bariyeri geçme kombinasyonuyla; hızlı kalp atışı, iştahsızlık, terleme, titreme ve şiddetli baş ağrısına neden olabileceği belirtiliyor. Kan basıncındaki düşüş ve artan kalp atışı hızı gibi etkiler ölümcül sonuçlara neden olabilir.