AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile eski Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın imzasını taşıyan ve yoklama kaçakları ile bakaya sayılanların her geçen yıl artması üzerine oluşan birikimi önlemeyi amaçladığı belirtilen teklifle bedelli askerlikte yaş sınırı, TSK'nın ihtiyaç duyduğu erbaş ve er sayısı da dikkate alınarak 31 Aralık 1993 tarihi de dahil olmak üzere bu tarihten önce doğanlar olarak belirlendi. Yaş kapsamına giren ve düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamayanlar uygulamadan yararlanabilmek için 3 ay içinde askerlik şubelerine ya da yurtdışı temsilciliklerine başvuracaklar.
BEDEL TEK SEFERDE ÖDENECEK
Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılabilmeleri için de, başvurularda 15 bin Türk lirası ya da Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını bir defada ödemeleri ve 28 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri gerekecek. Kamu ve özel sektör çalışanlarından bu uygulamadan yararlananlar ise temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları işyeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız ya da ücretsiz izinli sayılacaklar.
CEZALAR KALKACAK
Hürriyet'ten Turan Yılmaz'ın haberine göre, Bu düzenleme hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilmeyecek. Düzenleme tarihinden önce sağlık nedeniyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına ilişkin kararlardan ötürü askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da istekleri halinde yaş şartı aranmaksızın ve temel askerlik eğitimine tabi olmaksızın uygulamadan yararlanabilecekler.
SAVUNMA SANAYİNE DESTEK
Bu uygulama kapsamında tahsil edilen tutarlar, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Yatırılan bu para karşılığı Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktarılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
YERİ BAKANLIK BELİRLEYECEK
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş düzenlediği basın toplantısında, "Bundan önce yapılan düzenlemede takribi 200 bin kişinin müracaat ettiğini görüyoruz. Düzenleme 1 milyon 324 bin civarında kişiyi ilgilendiriyor. Geçmiş dönemlerdeki katılımın çok çok üzerinde olacağını düşünüyorum" diye konuştu. Mehmet Muş, 28 günlük temel eğitimin kaldırılmasına yönelik talepler için de, "Şu an bununla alakalı herhangi farklı bir düzenleme olmayacaktır. Bu kanun teklifinden faydalanmak isteyen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bunu yerine getirecektir" dedi. Muş, askerliğini yapacakların yerini de Milli Savunma Bakanlığı'nın belirleyeceğini söyledi. Bedelliden yararlanacak üniversite öğrencilerinin okullardaki devam durumuna ilişkin planlamanın Milli Savunma Bakanlığı'nca yapılacağı öğrenildi.
YURTDIŞINDAKİLERE UZAKTAN MUVAZZAFLIK
Askerlik hizmeti yükümlülüğüne tabi olanlardan yurtdışında oturma ya da çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla ya da bir meslek ya da sanatı icra edenler, yurtiçinde geçirilen süreler hariç olmak üzere toplam en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunmak koşuluyla bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracaklar. Durumlarını ispat eden belgelerle, 2 bin Euro veya karşılığı kadar yabancı ülke parasını bir defada ödeyip, Milli Savunma Bakanlığı'nca verilecek uzaktan eğitimi alanlar, muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.