Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği (ASHİB) koordinasyonunda İsrail'de gerçekleştirilen Türk Gıda Ürünleri Tanıtım etkinlikleri İsraillilerden büyük ilgi gördü. Kudüs ve Tel Aviv'de gerçekleştirilen etkinliklerde özel aşçıların pişirdikleri Türk yemek ve tatlıları katılımcıların beğenisini topladı. Etkinlik, özellikle uzun yıllar önce Türkiye'den göç ederek İsrail'e yerleşen vatandaşlar için ayrı bir önemi taşıdı. Yıllardır özledikleri yemekleri yeniden tadanlar, müzik eşliğinde eski günlere giderek Türkiye özlemini de giderme fırsatı buldular. Ekonomi Bakanlığı'nın destek verdiği organizasyona Müsteşar İbrahim Şenel, katılarak tüm organizasyonu yerinde izledi.
HEDEFTE JAPONYA VAR
Bundan sonraki hedeflerinin etkinliği Japonya'da yapmak olduğunu söyleyen ASHİB Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, iki gün süren Türk tanıtım etkinliğinde başta künefe, cezerye ve dondurma olmak üzere tüm tatlı çeşitlerinin büyük ilgi gördüğünü, bunun yanında şalgam suyu, balık çeşitleri ve Türk kahvesi ile İsraillilerin gönüllerini fethettiklerini belirterek, "Ayrıca halk oyunları ekibimizin tüm yörelerden derlediği folklor gösterileri, Hatay Medeniyetler Korosu'nun birçok dilde söylediği şarkılar etkinliğe ayrı bir renk kattı" dedi.
ŞEKERLEMEYE İLGİ
ASHİB Yönetim Kurulu Başkanı Alican Yamanyılmaz, katıldıkları İsrafood Fuarı'nın da çok yararlı geçtiğini belirterek, "İsrail gıda sektöründe önemli pazarlarımızdan biri ve ihracatımız sürekli artıyor. Özellikle şekerleme sektörüne büyük ilgi var. Hedeflerimiz büyük. İsrailli sektör temsilcileri, önümüzdeki dönemler için Türk partnerler ile birlikte üretim yapabileceklerini söylediler. Bu bizim açımızdan çok olumlu bir gelişme" diye konuştu. Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin son 13 yılda yüzde 113 artarak, 2 milyar dolardan 2016'da 4.4 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Yamanyılmaz, bu rakamın yaklaşık 3 milyar dolarını İsrail'e yapılan ihracat, 1.3 milyar dolarının ise ithalat olduğunu bildirdi.
'MEHTER TAKIMI GETİRİN DEDİLER'
Kudüs ve Tel Aviv'de gerçekleştirilen Türk Günü'nün bir başka özelliği ise mekan olarak Osmanlı döneminde yaptırılan tarihi tren garlarının seçilmesi oldu. Restore edilerek, restoran ve mağazaların bulunduğu bir alana çevrilen gardaki etkinliğe katılan İsrailliler, önümüzdeki yıl mehter takımının getirilmesini istedi.
Etkinlikte sunulan yemekleri büyük bir zevkle yiyen İsrailliler künefe standının önünde uzun kuyruklar oluşturdu.