Evet, 2010 yılına girdik. Yeni yıla girerken gelen yıldan beklediklerimiz sorulur, dile getirilir. Geçmiş yıl ise çoğunlukla suçlanır. Tüm aksilikler, gerçekleşmemiş düşler eski yılın suçudur. Oysa yılların nasıl olacağına, nasıl başlayıp biteceğine karar veren biziz, biz olmalıyız. Onların başlangıçlarını ve bitişlerini belirleyen insan, içini nasıl dolduracağını da bilmelidir. Yeni yılı iyi şeylerle doldurabilmek için, geçmiş yılı gözden geçirip, yapılan yanlışları değerlendirerek, dileklerimizi bu yanlışları yeniden yapmamak ve düzeltmek üzerine kurmalıyız. Yaptığımız yanlışlarla yüzleşemez, geçmişimizle hesaplaşamazsak birey olarak sağlıklı olmamız zordur. Dolayısıyla sağlıklı olmayan bireyin sağlıklı çocuklar yetiştirmesi ve sağlıklı bir toplum oluşturması mümkün olmaz. Toplum olarak geçmişimizle hesaplaşmayı çok beceremesek de hiç olmazsa 2010 başladığında 2009 ile hesaplaşarak ailemiz ve yaşadığımız toplum için koruyucu önemli şeyleri yapabiliriz.
NELER YAPTIK?
2009'da yazdığım güncel sorunlardan alıntılar yapmak istedim. 2009 terör ve savaşla başlamış. Savaşın çocuklarından bahsetmişiz. Savaşta kurban olan, savaşta önlere sürülen ve onları izleyen çocuklardan. Değişen bir şey var mı? "Bir sonraki neslin başaranlara öykünmesini ve onları aşağı çekmeye çalışmak yerine daha çok çalışıp, üretmeyi, öykündüğü kişiyi aklı ve çalışmasıyla geçmeyi öğrenmesini istiyorum. Siz de istiyorsanız izlediklerinizi, alkışladıklarınızı ve çocuklarınıza izlettirdiklerinizi bir daha gözden geçirin," demişiz. Yapıyor musunuz? "Çocukların küçük yaşlarda evlendirilmesini, başlık parası için satılmasını, istismar edilmesini engellemeye çalışan sivil toplum örgütleri resmi nikâh olunca sesini çıkarmayacak mı?" diye sormuşum? Ses gelmemiş. "Çocuklarımızı her şeyden koruyamayız. Ama onlara korunması gerekenleri ve bunu nasıl yapacağını küçük yaşlarda öğretip, sonra onlara ve kendimize güvenebiliriz. Bu onları hata yapmaktan ya da yanlış insanlardan tamamen koruyamaz. Ama en azından büyük hatalar yapmayacak ve canı çok yanmadan yanlışlardan uzaklaşmayı bilecektir. Bilmesi gereken diğer bir konu da her durumda yargılamadan onu bekleyen ve sevecek olan bir ailesi olduğudur. Ailesi ya da yasalar ona ceza verecektir. İyi aile, sorunlarda her şeyi bağışlayıcı olan değil, cezasını verse de sevgisini ve desteğini sürdüren ailedir," demişiz. Beceren aile var mı?
KARAR VERME ZAMANI
Bana ayrılan yer yetmeyeceği için geçen yıl gündemdeki çocukların uğradığı istismarları, kadına yapılan şiddeti, çocuk yetiştirirken ortaya çıkan büyük yanlışları, teröre kurban olan ve kullanılan çocukları, suça sürüklenen, madde kullanan gençleri anlattığımız yazıları, ayları, günleri atlamak zorunda kaldım. Yılın son yazılarından biri şöyle seslenerek bitirmiş yılı: "Şimdi bir dönüp hep birlikte gündemimize bakalım. Çocukları, gençleri hatta erişkinleri şiddete özendiriyor dediğimiz dizileri ve oyuncularını nasıl özenilesi kahramanlar haline getirdiğimize, sansürcü diye her türlü denetimi suçlayarak yarattığımız TV program ve dizilerinde evlilik, aşk, sadakat, yasa, saygı gibi değerleri nasıl anlamsızlaştırdığımıza, onların yerine aldatmayı, aile içi cinsel ilişkileri, yalan söylemeyi, istismarı nasıl yücelttiğimizi görebiliyor musunuz? Korkarım bir gün bazı değerleri korumaya çalışmanın tutuculuk değil, çocuklara ve topluma değer vermek olduğunu anladığımızda, denetiminin sansür olmadığının bilincine vardığımızda, yanlış özdeşim modeli olarak ya da onları överek destekleyerek başta kendi ailelerimiz olmak üzere tüm geleceğimize kötülük yaptığımızı fark ettiğimizde iş işten geçmiş olacak. Umudum ise geç olmadan aklımızı ve kalbimizi kullanarak bu gerçeği görmemiz ve üstümüze düşenleri doğru olarak yapmamızdır," uyarısı ve temennisiyle bitirmişim. 2010 başladı. Yılı bitirdiğimiz yerden devam mı edeceğiz, yoksa yeni bir sayfa mı açacağız karar verme zamanı. Yıl sonundaki dileğimi yeni yılınızı kutlayarak tekrarlamak istiyorum: Umudum ise geç olmadan aklımızı ve kalbimizi kullanarak geçmişi değerlendirip, üstümüze düşenleri doğru olarak yapmamızdır.
Not: Eğitimlerimiz devam ediyor. 12 Ocak'ta 'Çocuğumu Tanıyorum Çünkü Onunla Oyun Oynuyorum' eğitimi, 16 Ocak'ta ise üç aşamalı 'Çocuklarımızla İlişkilerimizde Güvenli Sınırlar' eğitiminin ilk aşaması olacak. Daha fazla bilgiyi (0212) 225 70 74 nolu telefondan ya da www.bengisemercienstitusu.com adresinden öğrenebilirsiniz.