Eğitim dünyasının tecrübeli ismi Birikim Okulları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, LYS öncesi öğrencilerin motivasyonlarını ve morallerini bozmadan sınava odaklanmalıları gerektiğini belirtti.
Bir hafta sürecek olan LYS sınavlarına sayılı saatler kaldı. Eksik ders konularının tamamlandığı ve tamamen sınava odaklanılması gereken bu dönemde, vücudu ve beyni dinlendirmek gerekiyor.
Sınav kaygısıyla, uyku ve beslenme düzeninin bozulması, aile ve arkadaşlar ile küçük çatışmalar yaşamanın sınav sonuçlarını etkileyeceğini söyleyen Yelkenci, "Öğrenciler sınava hazırlanırken bol bol soru çözüp, eksik konularını tamamlayıp, sınava programlı bir şekilde hazırlandılar ise sınav kaygısı yaşamasınlar. Kaygı, iyi hazırlanmış bir öğrencinin sınav başarısını etkiler. Sınava sayılı saatler kala, sadece sınava odaklanmalı, morallerini bozacak konulardan uzak durmalı ve vücutlarını spor vb. fiziksel aktiviteler ile zorlamamalılar" dedi.
Her öğrencinin bir sınav stratejisi olduğunu belirten Yelkenci, LYS sınavında da öğrencilerin daha önce belirledikleri stratejiyi uygulamaları gerektiğini vurguladı. Yelkenci, sınav öncesi öğrencilere önerilerde bulundu:
Yelkenci'nin LYS öncesi öğrencilere önerileri;
• Soruları çözmeye başlamadan önce heyecanınızı yatıştırmak için birkaç defa derin nefes alıp-verin. Beyninizin ve hücrelerinizin en ücra köşelerine kadar aldığınız oksijeni hissetmeye çalışın.
• Sınav kitapçığınızın sayfalarını kontrol ediniz.
• Soru kitapçığının ve cevap formunun ilgili bölümlerine sizden istenen bilgileri işaretleyiniz. Cevap formunun sizin adınıza düzenlenip düzenlenmediğini kontrol ediniz ve imzanızı atmayı unutmayınız.
• Önce bildiğiniz soruları çözerek sınava başlayın. Bu sizin heyecanınızı azaltırken kendinize olan güveninizi artırır.
• Her yanlış cevabın puan kaybına neden olacağını aklınızdan çıkarmayın. Onun için bilmediğiniz soruları rastgele işaretlemeyin.
• Çözemediğiniz sorular üzerinde fazla durmayın. Soruları ilk okumada cevaplamaya çalışın. Doğru seçeneği bulamadığınız durumlarda mantıklı düşünmeye çalışın, seçenekler üzerinde durarak kesin yanlış olduğunu bildiğiniz seçenekleri eleyin, kalanlar üzerinde düşünerek doğru cevaba daha kolay ulaşabilirsiniz.
• Bir soruyu çözemediyseniz telaşlanmayın. Zaman kaybetmeden diğer sorulara geçin.
• Sürekli saate bakarak dikkatinizi dağıtmayın. Bölümler arası geçişlerde saate bakarak sürenizi en iyi şekilde kullanabilirsiniz.
• Cevaplandırma işleminiz bittikten sonra işaretleme esnasında kaydırma yapmış olma ihtimaline karşı cevaplarınızı bir kez daha kontrol edin.