Her elementin olduğu gibi baryum elementinin de kendine has ve uluslararası geçerliliği olan bir simgesi – kısaltması bulunmaktadır. Bu sayede baryum elementi dünyanın neresinde olunursa olunsun kolaylıkla ayırt edilebilir. Baryum nedir? Baryum elementinin özellikleri nelerdir? Baryum hakkında merak edilen her şeyi yazımızın devamında sizler için cevapladık…
BARYUM SİMGESİ NEDİR?
Baryum sembolü "Ba" olarak karşımıza çıkmaktadır ve Yunanca βαρυς = ağır sözcüğünden ismini alır. Atom numarası 56 olan bu metal, toprak alkali metaller grubunda yer alır ve 137,32 g/mol ağırlığına sahiptir. Doğada katı fazda bulunan baryum toprak alkali metali 727 °C derecede erir ve 1897 °C derecede ise kaynar. Yoğunluğu 3,51 g/cm3 olan baryumun sıvı haldeki yoğunluğu ise 3,338 g/cm3 olmaktadır.
Baryum elementi periyodik tabloda nerede yer alır sorusuna periyodik tablonun 6. Satırı yani 6. Periyodu ve 2. sütünu olarak cevap verebiliriz. 2 – A grubunda yer alan baryum elementi bir toprak alkali metaldir.
BARYUM ELEMENTİ ÖZELLİKLERİ
Baryum elementi beyaz – gri metalik bir görünüme sahiptir ve genelde beyaz renktedir. Bunun yanında baryumun sarı, esmer, pembe, açık mavi, açık yeşil, gri ve siyah renklerine de rastlanır. Metalik olan baryum eğer yakılırsa yeşil bir elma rengine döner. Kurşun yumuşaklığında olan baryumun gümüş parlak olan metalik formunda saklanması oldukça güçtür.
Isı ve elektrik iletkenliği iyi olan baryum elementi kolaylıkla tel ve levha haline getirilebilir. Isıtıldığında parlak bir yeşil – sarı alev ortaya çıkartır.
Toprak alkali metallerin özellikleri birbirine benzemektedir ancak baryum, stronsiyum ve kalsiyum elementleri diğer toprak alkali metallerinden biraz daha farklıdır. Bu toprak alkali metalleri suyu ayrıştırarak hidrojen açığa çıkartır ve bu sayede hidroksit oluşturur. Bu hidroksitler de ısıtılırsa sularını kaybeder ve oksit hale gelir. Baryum, diğer metallere göre çok daha uçucudur ve kolayca damıtılabilir.