Gazetenin Washington ve Ankara muhabirleri tarafından kaleme alınan haberde, "Ankara ile Washington arasındaki ilişkiler, geçen hafta İsrail'in Gazze'ye yardım gemisine yönelik saldırısında 9 kişinin hayatını kaybetmesiyle gerildi ancak Amerikalı yetkililer İran'ın daha büyük bir konu olduğunu söylüyor" denildi.
BMGK'da bugün yapılması beklenen İran ile ilgili oylamanın, ABD'nin en öncelikli dış politika konularından biri olduğu, BMGK geçici üyesi Türkiye'nin ise İran'a daha fazla yaptırım getirilmesine karşı çıktığı belirtildi.
Amerikalı yetkililerin, yaptırım taslağı konusunda Ankara'nın en fazla çekimser oy kullanmasını bekleyebileceklerini söylediğini belirten FT, bunun bile, "Washington'un İran karşısında uluslararası bir söz birliğinin altını çizme çabasını zorlaştıracağı" yorumunu yaptı.
Washington'daki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza'nın görüşlerine yer veren FT, Alirıza'nın, "BM'de İran'a daha fazla yaptırımlar konusunda Türk Büyükelçisinin elini kaldırmadığı an, bir kırılma noktası olabilir" sözlerini aktardı.
Haberde, "Türkiye ile böylesine kritik bir konuda ihtilaf yaşanması ise ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen yıl tanımladığı model ortaklığa darbe vurabilir" ifadesi kullanıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "ABD karşıtlığının Pakistan ile kıyaslanacak hale geldiği bir ülkeye liderlik ettiği" yorumunu yapan FT, BBC Dünya servisinin nisan ayında yaptığı bir ankette Türklerin yüzde 70'inin ABD'ye karşı olumsuz düşüncelere sahip olduğunun ortaya çıktığını belirtti.
Ancak gazete Amerika'nın eski güvenlik danışmanlarından Zbigniew Brzezinski'nin "Genel anlamda, Türkiye'nin bölgede daha aktif bir rol üstlenmesi, çok yapıcı olur" görüşünü de aktardı.