Japonya'da 11 Mart tarihinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami felaketine verilen kurban sayısı 11 bine ulaştı. Günlerdir kayıp olan 16 bin kişinin cesetlerine dahi ulaşılma ihtimali de günden güne tükeniyor. Fukuşima Daiçi nükleer santralındaki radyasyon sızıntısı ise her geçen gün yeni bir soruna neden oluyor. Japonya Başbakanı Naoto Kan dün santraldaki nükleer kriz ile ilgili en düzey alarma geçtiklerini açıkladı. Önceki gün ilk kez reaktör binaları dışındaki su örneklerinde yüksek düzeyde radyasyona rastlanırken dün de toprağa yüksek orandaki zehirli plutonyum karıştığı belirlendi. Önceliklerinin, yakıt çubukları etrafındaki suyun kurumamasını sağlamak olduğunu belirten yetkililerin reaktörlere sürekli su pompalama işlemleri de sürüyor. Öte yandan dün Honshu adasında 6.3 büyüklüğündeki yeni bir artçı şok da yaşandı.
HÜKÜMETE 'GECİKTİNİZ' ELEŞTİRİSİ
Parlamentoda, felaket hakkında bir konuşma yapan Japonya Başbakanı Naoto Kan, hasarın ve radyasyon sızıntısının kontrol altına alınması çabalarına hız vereceklerini söyledi. Birçok muhalif milletvekili de hükümeti, krize müdahalede kararsız davranmak ve tedbirleri geciktirmekle suçladı. Muhalif vekiller ayrıca Kan'ı, santral çevresinde oluşturulan 20 kilometrelik tahliye alanını genişletmeme konusunda da eleştirdi. Ulusal Strateji Bakanı Koiçiro Gemba ise hükümetin, Tokyo Elektrik Şirketi'nin (TEPCO) işlettiği Fukuşima santralını geçici olarak kamulaştırabileceğini açıkladı. Hükümet Sözcüsü Yukio Edano da "Mühendisler halen reaktörlerdeki soğutma sistemlerinin yeniden çalışmaları için elektrik verilmesine çalışıyor. Yakıt çubukları etrafındaki suyun kurumaması için ise su pompalama işlemi kaçınılmaz. Santral dışındaki radyasyonlu suyun çekilip yok edilmesi de önceliklerimizden. Görüldüğü üzere santraldaki durum halen çok ciddi" dedi. Japon Kyodo haber ajansının önceki akşam bildirdiği, radyasyonun ve plutonyumun toprağa karıştığı haberini, dün sabah yetkililer doğruladı. TEPCO yöneticileri santralın etrafındaki 5 bölgedeki toprakta plutonyum bulunduğunu ancak insan sağlığı için tehdit oluşturmadığını bildirdi.
RADYASYON İSKOÇYA'YA VARDI
Japon Nükleer ve Sanayi Güvenliği Ajansı toprağa zehirli plutonyumun sızmasının reaktörlerdeki koruma mekanizmalarının eridiği anlamına geldiğini bildirdi. Santraldan yayılan radyasyon daha önce de havaya, tarım ürünlerine, içme suyuna, Pasifik Okyanusu'na da ulaşmış, TEPCO yine insan sağlığını tehdit edecek bir durumun söz konusu olmadığı açıklamıştı. Plutonyumun solunması ve vücuda nüfuz etmesi halinde çok ciddi sağlık problemleri oluşturacağını belirten uzmanlara göre ise toprakta bulunan yüksek oranda zehirli plutonyum, santraldan yayılan radyasyon oranının giderek arttığına işaret ediyor. Yetkililer, Fukuşima santralından yayılan radyasyonun dün Çin, Vietnam, Güney Kore ve Filipinler'in yanı sıra İskoçya'nın Glasgow kentine ulaştığı açıklandı. Ancak saptanan oranların tehdit oluşturmadığı vurgulandı.
DIŞ HABERLER