Ramazan'da iftar sofralarında tatlı yeme alışkanlığı bir ritüel olup neredeyse her evde; el açması baklava, revani, kalburabastı, sütlaç ve Ramazan'ın vazgeçilmezi güllaç başta olmak üzere çok çeşitli sütlü ve şerbetli hamur tatlıları oruç açılmasına yakın mutfak tezgahlarında yerini alır. Bugün endüstriyel şeker, rafine un ve katı yağlar ile yapılan tüm tatlıların karın çevresi yağlanması ve insülin direncinden sorumlu olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle ağır şerbetli tatlılara ara verip evinizde doğal tatlı balla nefis tarifler yaparak da tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
BAL ŞEKER DEĞİLDİR: Balın sağlık üzerindeki en önemli etkisi güçlü antioksidan özelliğinden kaynaklanmaktadır. Fenoller ve flavonoidlerden zengin bal, özellikle içme sıcaklığında içilen bitki ve siyah çaya eklenerek tüketildiğinde çayın antioksidan kapasitesini 20-50 kat daha fazla arttırarak vücut içinde hasara uğramış hücre sayısının azalmasında oldukça etkilidir. Sıcak içeceklere bal eklemek, balın besleyici kalitesinde değişime neden olmaz.
Ayrıca bal tüketiminden sonra sindirim sisteminde enzimatik parçalanmaya uğradığında bağırsaklarda kısa zincirli yağ asit üretimini arttırarak bağırsak kökenli immün yanıtın da güçlü olmasını sağlar.
DİYABETLİLER DE YİYEBİLİR: Diyabetli kişilerin uygun miktarda bal tüketimi kan yağlarını dengelemekte, homosisten düzeylerini azaltarak kalbe giden damarların genç kalmasına destek olmakta ve şerbetli tatlı yerine doğal tatlı ihtiyacını karşılayarak stres hormonlarının da aşırı üretiminden koruyarak diyabet sağlığına fayda sağlar.
Bal, şekerden daha az kalori içerir; 1 gram karbonhidratta 4 kalori varken balın 1 gramı 3 kalori enerji sağlar. Glisemik indeksi yüksek besinleri sık tüketme, karın bölgesi yağlanması olan obezite, karaciğer yağlanması, insülin direnci ve diyabet, bazı kanser çeşitlerine yakalanmayı kolaylaştırdığından balı glisemik indeksinin de düşük olmasından dolayı sağlığı korumada çok yarar veren bir tat verici olarak düşünmek gerekir.
MİDE VE BAĞIRSAĞA DOST: Oruç tutarken mide yanması ve hazımsızlık en sık yaşanan mide problemlerindendir. Genelde tuzlu yiyecekler, fazla kırmızı et, aşırı çiğ sebze tüketimi ve yeterli su içememeye bağlı gelişen mide yanması, şişkinlik ve hazımsızlığa birebir iyi gelen besin baldır. Bal tüketildikten sonra mide ve bağırsak iç yüzeyine yapışarak asit salgılamasını baskılamakta, sindirim enzimlerinin daha fazla çalışmasına olanak sağlayarak hazım problemlerine engel olabilmektedir.
TATLILARINIZA BESLEYİCİLİK KATIN: Sütlü tatlıları hazırlarken süt kaynadıktan sonra ılımaya yakınken balı eklemek tatlıya hem lezzet hem besleyicilik katar. Bu nedenle sütlaçtan güllaca kadar tatlılarınızı endüstriyel şeker yerine bal kullanarak hazırlamanızı tavsiye ederim. Bilinenin aksine balın özellikleri kısa süreli (30 dk - 1 saat) sıcaklıklardan etkilenmez. Bal uzun süre çok yüksek sıcaklığa maruz bırakılırsa ancak özelliklerinde değişim olur. Bu nedenle bal, yüzyıllardır çeşitli tariflerde kullanılmaktadır.
Ballı havuç topları (30 adet)
İftardan sonra 2 top yenebilir
Malzemeler:
1 adet büyük boy haşlanmış havuç
2 adet büyük boy olgun muz
5 yemek kaşığı bal
2 avuç iri çekilmiş yulaf
2 su bardağı çekilmiş yulaf
Kuru Hindistan cevizi
Yapılışı:
Muz ve havucu çatalla ezin. Bal, ceviz içi ve yulafı ekleyerek elle şekil verecek kıvama gelinceye kadar karışımı harmanlayın. Yeşil erik büyüklüğünde elle yuvarlayıp Hindistan cevizi kurusuna bulayarak cam kaseye koyun. Buzdolabında beklettikten sonra servis edin.
Ballı pankek (8 adet)
İftardan sonra 2 adet yenebilir
Malzemeler:
1.5 çay bardağı süt
10 silme yemek kaşığı tam buğday unu
1 yemek kaşığı bal
4 yemek kaşığı buğday ruşeymi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yumurta
2 adet olgun muz
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
Tarçın, bal
Yapılışı:
Yarım olgun muzu servis için ayırdıktan sonra süt, buğday unu, bal, buğday ruşeymi, zeytinyağı, yumurta, kabartma tozu ve 1.5 adet ezilmiş muzu iyice çırpın. Sonra ince tabaka zeytinyağı sürülmüş ısıtılmış tavada pankek şeklinde pişirin. Pankeki servis tabağına alın muz dilimlerini üzerine koyun. Tarçın serpip bal gezdirerek tatlının keyfini çıkarın.
Yulaf ezmeli, çilekli ev yapımı yoğurt (1 kase)
İftardan sonra ara öğünde yenebilir
Malzemeler:
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
4 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
6 adet çilek
10 adet çiğ fındık
1 yemek kaşığı süzme çiçek balı
1 tatlı kaşığı vanilya
Yapılışı:
Ev yapımı yoğurdu 1 tatlı kaşığı vanilya ekleyerek çırpıp bir kaseye boşaltın. Üzerine yulaf ezmesini, balı, rondodan çektiğiniz fındıkları ve iyice yıkayıp dilimlediğiniz çilekleri ekleyerek servis edin.