Aramızda yumurta kapıya dayanmadan harekete geçmeyen bazı son dakikacılar olabilir. Ama dilimize yerleşmiş en temel temennilerden biri değil midir: Geç olsun güç olmasındır! 4. İstanbul Tasarım Bienali için son iki gün ama koskoca iki gün, öyle düşünün ve zihninizi çalıştıracak, ufkunuzu genişletecek, önünüze yeni kapılar/dünyalar açacak bir şekilde geçirin bu iki günü, eğer İstanbul'daysanız. Bu yılki tema 'Okullar Okulu'. Denenmiş, onaylanmış tasarım ve eğitim modellerinin dünyanın daimi kriz haline çare olacak cevapları sunamadığını, yeni fikirlere, bilgilere ihtiyaç olduğunu söyleyip hepimizi yeniden öğrenci olmaya özendiriyor. Bozum, Akışlar, Dünya, Ölçekler, Zaman, Sindirim... Böyle farklı okullar açık yarın akşama kadar, şehrin farklı noktalarında; Beyoğlu'nda Akbank Sanat'ta, Yapı Kredi Kültür Sanat'ta, Arter'de, Pera Müzesi'nde, Karaköy'de Salt Galata'da ve Studio-X İstanbul'da (Tophane-i Amire'den Beşiktaş yönüne doğru yürüyorsunuz). Yeme-içme/mutfak/gıda kültürü üstüne düşündüren işlerden birkaçını seçtim size. Vegan beslenirseniz Canan Karatay'ın dediği gibi ot kafalı olmazsınız ama hiçbir şey okumaz, izlemez, takip etmez, kültür-sanatın semtinden geçmez, farklı düşüncelere kulak asmazsanız, geçmiş olsun. Velhasıl kafayı beslemek önemli... Gelin önden antre, hatta 'zihin şenlendirici' servisi yapayım:
ZEHİRLİ FUGU BALIĞI:
Japonya'ya has lezzetlerden olan bu zehirli fugu balığı, 15 yıl önce bizim kıyılarda da görülmeye başladı. Meğer ulus-devlet sınırlarına gayet kayıtsız, istilacı bir türmüş. Balığın izini süren tasarımcı Abake, bu karara varıyor ve önümüze mimarlardan şeflere, balıkçılardan dilbilimcilere çeşitli maceralarla dolu videolu, grafitili dev bir bilgi dünyası çıkarıyor. (Yapı Kredi Kültür Sanat)
HANGİ İŞTE İYİSİNİZDİR?
İnsanlar marifetlerini, bulundukları ortamda var olmaya çalışırken geliştiriyor. Peki göç edildiğinde? Başka kuralların, başka adetlerin dünyasında bu özellikler işe yaramaz mı oluyor? Yenilerini geliştirmesi mi bekleniyor? Ebru Kurbak, Avusturya'ya yeni gelenlere 'Hangi İşte İyisinizdir?' diye sormuş, 'Sıkça Sorulmayan Sorular' başlığında bize göç etmiş bazı bilgi ve becerileri gösteriyor: Ayşe yaprak sarmayı anlatmış, Halit karpuz seçmeyi... (Pera Müzesi)
GIDANIN MUĞLAK STANDARTLARI:
Gıda endüstrisi, yiyecekleri değerlendirmek için çeşitli ölçüler belirliyor. Boyut, şekil, ağırlık, sertlik, renk... Paketleme, nakliye buna göre şekilleniyor. Cansu Gürgen ve Avşar Gürpınar'ın yerleştirmesinde 'pırt yumurtası'ndan devekuşu yumurtasına, doğanın standartlarının çeşitliliği, endüstrinin sınıflandırmasıyla karşılaştırılıyor. (Pera Müzesi)
YAPMA/ÇAKMA MEYVE FABRİKASI:
Chick Strand'in 1986 yapımı bu kült belgeseli, Meksika'daki bir fabrikada sahte meyve yapan kadınları konu alıyor. Kartonpiyer kalıplarından dolmalık biber, domates, karpuz üreten kadınları aşırı yakın plan seyrederken, aralarındaki mahrem konuşmaları da dinliyoruz: Şef çekiştirmece, cinsellik... (Studio- X İstanbul)