Son 10 yıldır tatile çıkacakların aklı 'Çeşme mi Bodrum mu' tartışmaları ile meşgul oluyor. Eskiden herkes önce bütçesini sonra da bu iki güzide Ege sahil kasabasını tartar, seçimini ona göre yapardı. Ancak günümüzde tüm planlar sosyal medya paylaşımlarına göre yapılıyor. Ne kadar çok beğeni ve paylaşım, o kadar popüler mekan... Bana soracak olursanız ikisinin de yeri ayrı.
Bilenler bilir, Bodrum'un kalbimde bambaşka bir yeri var. Ancak belli ki, bu yıl yaz sezonunu Alaçatı'da geçireceğim. Hem yakın arkadaşım Serkan Koca'ya yardımcı olmak hem de deneyimlerime Alaçatı'dan da başarılı bir proje ekleyebilmek adına, Limon Alaçatı'nın mutfak danışmanlığını sorgusuz sualsiz kabul ettim. Aldığım tebrik ve teşekkür telefonlarından anladığım üzere, gayet iyi bir rotada seyrediyor, şükür.
Ramazan Bayramı öncesi Alaçatı'ya gelmiş ve son 15 gününü Alaçatı'da geçirmiş biri olarak, burası hakkında eskiye nazaran daha objektif bir fikre sahibim artık. İstanbul'dan tanıdığım birçok işletmeci ve şef arkadaşımın yeni yerlerini ziyaret ettim, onlara 'hayırlı işler ve güzel sezonlar' diledim.
Burada mekanlardan mutlu ayrılmak sandığınız kadar zor değil. Öncelikle Alaçatı'yı bir İstanbullu gibi değil, İzmirliler gibi değerlendirmek lazım. Fiyat ve kalite oranı ise eskiye oranla çok daha dengeli. Fiyatlarda artış ya da azalma olmazken hizmet kalitesindeki açık ara artışı gözlemleyebilmek mümkün.
Kahvaltı deyince Su'dan'a uğramadan olmaz. Aslında bu yazı da Leyla'nın kahvaltı masasında ortaya çıktı. Geçen günlerde, arkadaşım Esra Türker'i de bu deneyimi yaşaması için Su'dan'a davet ettim.
Reçellerin güzelliğinden ve ev yapımı 'scone'ların tazeliğinden konu açılmışken, Esra benim muz reçeli tarifimi sordu ve hikaye orada başladı.
MUZ REÇELİ
Malzemeler:
3 kg olgun muz
1 kg toz şeker
Yarım misket limonu suyu
2 su bardağı su
1 vanilya çubuğu
İnce bir parça zencefil
1 çubuk tarçın
2 karanfil
1 çay kaşığı toz tarçın
Yapılışı:
Suyun içerisine muz ve şeker hariç tüm malzemeleri ekleyin ve orta kısık ateşte kaynatın. Altını kapatın ve 30 dakika boyunca kapağı kapalı bir halde, tüm lezzetlerin suya geçmesi için bekleyin. Yarım saatin sonunda suyu yeniden kaynamak üzere ocağa koyun ve kaynar kaynamaz hemen süzün. Su soğuduktan sonra bir su bardağı lezzetli sudan ayırın. Muzların kabuklarını soyup, ince dilimler halinde kesin ve üzerine yaptığınız lezzetlendirilmiş sudan dökün. Bir tencerenin içerisine şekeri koyun ve karamel rengini alana kadar iki üç dakika karıştırın. Eriyen ve rengi koyulaşan şekerin içerisine muz dilimlerini ilave edin. Kaynayan reçelinizi ara sıra karıştırarak 20 dakika boyunca pişirin. Özellikle son 10 dakika boyunca muz tanelerinin birbirine yapışmasını önlemek için reçeli sürekli karıştırın. En son bir çay kaşığı toz tarçın atarak servis edebilirsiniz.