Ramazan bayramının ardından, havaların iyice ısınmasıyla benim için tatil başladı. Önce Urla'da sadece iki odalı şirin bir otelde biraz dinlenip, sonra Alaçatı'nın bayram keşmekeşine 'bile bile lades' dercesine düştüm yollara...
Sevgili Serkan Koca'nın işletmeciliğini yaptığı Limon Köy İçi'nin mutfak danışmanlığını yaparken bir yandan da tatil yapacak; her sezon gündeme gelen 'Alaçatı mı Bodrum mu?' tartışmalarına da kendimce cevap arayacaktım. Çeşme, Alaçatı ve Bodrum maceralarımı haftaya güzel tarifler eşliğinde anlatacağımın sözünü verip, elimden düşüremediğim bir kitaptan bahsetmek istiyorum şimdi size...
Sevgili Yrd. Doç Dr. Yonca Sevim (iç hastalıkları ve endokronoloji uzmanı) tarafından kaleme alınan Aşkım Diyetteyim, okuduğum en eğlenceli kitap.
Bu kitap ne sadece bir roman, ne de sadece bir diyet kitabı. Başka bir şey! Okurken elinizden bırakamadığınız sürekleyici bir hikayeye gizlenmiş beslenme önerileri.
Hikayenin baş kahramanı Yağmur 30'lu yaşlarında büyük bir şehirde tek başına yaşayan, beslenmesine ve bedenine gerektiği önemi vermeyen bir karakter. Kitabın en sevdiğim yönü de Yağmur'un hayatın içinde farkında olmadan yaptığı beslenme yanlışlarını gerçekçi bir şekilde anlatması. Onun hataları sizin yanlışlarınızın farkına varmanızı sağlıyor. Bu farkındalıkla bile bir çok hatayı düzeltebiliyorsunuz.
BESLENMENİN TEMELİ FARKINDALIK
Kitapta bahsedilen Yonca diyeti ise bedeninizi sadece zayıflatmaya yaramıyor, beden ve zihin iletişiminizi değiştiriyor! Beden ve zihin çatışmasını düzeltiğiniz anda her şey daha kolay. Kitaptan bu konuyla ilgili bölümü paylaşmak istiyorum: "Unutma bedenin seni, yediklerini, duygu ve düşüncelerini, hatıralarını taşıyan biyolojik bir cihaz. Bu cihaz sadece maddeye değil, duygulara da enerjiye de bağlı bir cihaz. Ona iyi bak ve onunla iyi anlaş..."
Kitaba bir tarif koymayı da ihmal etmemiş Yonca. Balığı doğru pişirmenin önemini bir de onun kaleminden okuyorsunuz. Ben de kitabın verdiği ilhamla bir balık tarifi paylaşmak istedim.
Sebzeli somon
Malzemeler
1 dilim derisiz somon
Yuvarlak kesilmiş kabak ve havuç
Biraz tuz
Hazır köri baharat karışımı
Yapılışı
Tencere içine balığı yerleştirin, biraz tuz ve istediğiniz sebze ve baharatları ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 20 dakika pişirin. Tarife yağ eklemenize hiç gerek yoktur.