Kuş sesleri eşliğinde kitap okurken hamakta uyuyakalmak biz metropol insanları için büyük bir lüks artık. Şehrin yorucu temposu, iş stresi, giderek çoğalan restoranlar ve başka birçok sebepten ötürü akşamdan hazırlanan piknik sepetleri artık rafa kaldırıldı. En azından bizim ev için böyle oldu. Hatta bir züccaciyede bir piknik sepeti görene kadar aklımdan tamamen çıkmıştı. Düşünsenize, küçük bir akarsu yanındaki yeşillikler üzerine tüm aile yayılmış. Sadece kuş sütünün eksik olduğu mükellef bir sofranın etrafında toplanıyorsunuz. Eski günleri yad ettiğiniz hikayeler anlatıyorsunuz. Bunun yerini hiçbir şey tutar mı? Peki, keyifli ve yorucu olmayan bir piknik deneyimi için nasıl bir hazırlık yapmalı? Öncelikle işe liste yapmakla başlayın. Tuz, şeker gibi malzemeleri sepete koyduğunuzdan emin olun. En rahat kıyafetlerinizi giyin ve yanınıza bir top alın. Oda sıcaklığında servis edilebilecek ve uzun mesafe kat etmeye dayanacak yemekler hazırlamak şart. Bol soslu veya yumuşayacak yemekler, pikniğe uygun olmaz. Ne götürelim diye soracak olursanız: Zeytin, peynir, reçel, katı yumurta gibi kahvaltılıklar, börek çeşitleri, kısır veya mercimek köftesi, tüm dolma ve sarma çeşitleri, kek, kurabiye veya tartlar, çay, kahve ve meşrubatlar, salata malzemesi ile mangal doğru planlanmış bir piknik için fazlasıyla yeterli olacaktır. Tüm kesme, doğrama işlerini evde tamamlayıp sadece karıştırma ve servis etme kısmını piknik alanında tamamlayın. Çekirdek ve patates cipsleri yerine çiğ fıstık, badem, kuru kayısı gibi sağlıklı atıştırmalıklar mutlaka sepetinizde bulunsun
PATATESLİ RULO BÖREK
1 kg taze yufka
1 su bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 kg patates
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı pul biber 1,5 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
İçini hazırlamak için, patateslerin kabuklarını soyup eşit parçalara bölün. Tencerenin içerisine alınan patateslere, üzerini geçecek kadar su ilave edip, yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra suyu süzdürülüp çatal veya püre aparatı yardımı ile püre haline getirin. Püre sıcakken tereyağ ve sütü patatese yedirin. Tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırılan iç harcını soğumaya bırakın. İç harcı soğurken sos için gerekli olan malzemeleri derin bir kap içerisinde karıştırın. Yumurta sarısının biri üzerine sürülmek üzere ayrılacak. Düz bir zemin üzerine birinci yufkayı serin ve her tarafına hazırlanan sostan güzelce sürün. Patatesli iç harcı ilk yufkanın üzerini kaplayacak şekilde sürün ve ikinci yufkayı üzerine serin. İkinci katın üzerine tekrar sos sürdükten sonra patatesli iç harç ile yufkayı kaplayın. Yufkalar bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Yufkalar bittikten sonra önce kenarlarından daha sonra alt kısmından biraz içe doğru katlayın. Ardından dikkatlice rulo şeklinde sarıp buzdolabında birkaç saat kadar dinlendirin. Dinlenen patatesli rulo böreği buzdolabından çıkarın ve bıçak yardımıyla 1 parmak kalınlığında kesin. Kesilen börek dilimlerini enlemesine, yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.