İlk kez polenta tarifi hazırladığımda henüz öğrenciydim sanırım. Herkes gibi (özellikle Karadenizlilerden bahsediyorum) tarifi hazırlarken, mıhlama ile olan benzerliği dikkatimi çekti. Ancak itiraf etmeliyim her ne kadar polentayı bayıla bayıla yesem de, mıhlamanın yanından bile geçemez! Zaten tarifi birkaç kez daha yaptıktan ve farklı pişirme teknikleri kullandıktan sonra, benzer olmadığını gördüm.
KIZARTILANI DA VAR
Orijinali kalın veya ince çekilmiş sarı veya beyaz mısır ununun çeşitli taze otlar, peynirler ve baharatlar ile lezzetlendirildikten sonra lapa olarak servis edilmesi olsa da, soğuduktan sonra kızartılanı, ızgarada ve hatta fırında pişirileni de oldukça güzel. Kimi zaman büyük cam bir kabın içinde masanın baş köşesinde ana rolü kapsa da, çoğu zaman patates püresi gibi, garnitür rolünü üstleniyor polenta! Daha çok İtalya'nın kuzeyi, İsviçre'nin Tessin kantonu, Fransa'nın Savoie bölgelerinde rağbet görse de, Mısır'ın anavatanı olan topraklarda da farklı versiyonlarına rastlamak mümkün. Marketlerden kolaylıkla bulabileceğiniz iri taneli mısır unu veya mısır irmiği ile yaptığınızda doğru sonucu alabileceğiniz polentayı, dilerseniz bugünkü paylaşacağım tarifi hazırladıktan sonra soğutup, derin yağda kızartabilirsiniz.
Malzemeler
250 gr kalın mısır unu veya irmiği
1 litre tavuk suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı mascarpone peyniri
2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan
1/4 limonun suyu
Kuru domatesler ve fesleğen
Yapılışı
Bir tencereye tavuk suyunu koyun. Tuz, karabiber ve tereyağı ekleyin. Kısık ateşte bir yandan suyu karıştırmaya devam ederken bir yandan da yavaş yavaş mısır ununu ekleyin. Sürekli karıştırarak 10-15 dakika pişirin. Tadına bakarak pişip pişmediğine karar verin. Polenta piştikten sonra mascarpone peyniri, rendelenmiş parmesan peynirini de katıp karıştırmaya devam edin. Dilerseniz polentayı henüz sıcakken lapa halinde veya soğuduktan sonra dilimleyip, zeytinyağında altın sarısı kızarana kadar pişirip hemen servis edebilirsiniz.